fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ürdün’deki İş Yeri Mültecilerin Hayata Tutunmasını Sağlıyor

Ürdün’ün Amman kentindeki terzilik atölyesi, ihtiyaç sahiplerine destek oluyor. ‘İki nehir’ anlamına gelen Rafedìn adlı işletme, mültecilerin hayata tutunmasını sağlıyor.

Rafedìn ismi, Dicle ve Fırat nehirlerine atıfta bulunuyor. İsim, projeye katılan Iraklı kızlar tarafından seçildi. Ürdün’de geleceklerini yeniden inşa etmeye çalışan 20 kız, 2014 yılında IŞİD zulmünden kaçtı. 

Proje, 24 Şubat 2016’da başlatıldı. Projenin kurucusu ve koordinatörü Peder Mario Cornioli, ‘‘Yaklaşık 8 yıl içinde 150 genç kadına eğitim verildi. Eğitime katılanlara destek olduk. Bu, onurlu bir şekilde yardım etmenin, mesleki eğitim sağlamanın ve ailelerine destek olmanın bir yoluydu’’ dedi. Girişimci bir aileden gelen Cornioli, 2013 yılında başkanı olduğu sivil toplum kuruluşu olan Habibi’yi kurdu ve çeşitli sosyal kalkınma projelerini destekledi. 2002 yılında İtalya’nın Fiesole Episkoposluğu’na rahip olarak atanan Cornioli, 2009’da Yeruşalim’de hizmet etmeye başladı. 2015’ten bu yana Ürdün’de Iraklı mültecilere hizmet ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre, Ürdün’de en az 700 bin kayıtlı mülteci bulunuyor. Birinci Körfez Savaşı’nın ardından ülkeye göç dalgası başladı. IŞİD saldırıları nedeniyle kiliseler ve Hristiyan kuruluşlar, yaklaşık 10 bin mülteciyi ağırladı. Caritas, Ürdün’deki Iraklı mültecilere yasal statü sağlanmadığını belirtti. Bu durum mültecilerin çalışma iznine sahip olmadığını gösteriyor. Ekonomik sıkıntı yaşayan mülteciler özellikle Avustralya, Kanada veya Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaşmaya çalışıyor. Rafedìn, bu sorunu çözmek için kuruldu. 

Peder Cornioli, ‘‘Tanrı’nın onları terk etmediğini göstermek için buradayız. İnsanların onurunu korumak için yola çıktık. Terzilerin ve moda tasarımcıların yardımıyla Rafedìn ilk adımlarını attı’’ dedi.

Moda tasarımcısı Antonella Mazzoni de hizmete katıldı. İşletmede 19 Hristiyan kız çalışıyor. Peder Cornioli, ‘‘Bizi farklı kılan el sanatlarından biri ‘kırkyama’dır’ (patchwork). İşlem, kumaş artıklarını yeniden kullanma fikrinden doğdu. Tıpkı bir araya getirilen kumaş parçalarından yeni ve güzel bir şeyin ortaya çıkması gibi, topraklarından uzaklaştırılan bu kızlar da bir araya geldiğinde güzel işler görülüyor. Sahip oldukları her şeyi kaybeden kızlar, imanlarına sıkıca bağlı kaldı’’ dedi.

Zaman içinde işletme büyüdü ve çeşitli üretim hatları geliştirdi. Peder, ‘‘İşletme ekonomik olarak kendine yetiyor. Masrafları karşılıyoruz ve kızlara maaş veriyoruz’’ dedi.

İşletmenin destek olduğu kadınlardan biri olan 25 yaşındaki Luna Sharbel, eşi ve iki çocuğuyla birlikte Irak’tan ayrılarak Ürdün’e geldi. Karakuş’taki düğün salonunda çıkan yangın sonucu yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle ülkeden ayrılma kararı aldı.

(Kaynak: Catholic News Agency)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi