5 Mayıs 2024 Pazar

AB, “Noel” Kelimesinin Kullanımını Kaldıran Kararından Vazgeçti

Avrupa Birliği Komisyonu, Hristiyanların ve Vatikan’ın belgeyi Avrupa’nın Hıristiyan köklerini “iptal etme” girişimi olarak nitelendirmesinden sonra “Noel dönemi”nin “tatil dönemi” ile değiştirilmesini öneren iç iletişim yönergelerini geri çekti.

Kardinal Pietro Parolin

“Kapsayıcı” bir dilin kullanılması istediğini içeren Avrupa Birliği Komisyonu belgesi, tartışmalara yol açtıktan sonra yeniden yazılacak. Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin, “Ayrımcılıkla mücadelenin yolu bu değil” dedi.

“Eşitlik Birliği” başlıklı tartışmalı belge, “Noel dönemi” yerine “tatil dönemi” ifadesini ve “herkesin eşit muamele görme” hakkını güvence altına almak için belirli bir dine özgü “Mary” ve “John” gibi isimlerin de artık kullanılmamasını önermişti.

AB’nin Eşitlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Helena Dalli, kılavuzun Salı günü geri çekildiğini duyurdu ve belgenin birkaç tarafça dile getirilen endişeleri yansıtacak şekilde düzenleneceğini belirtti. Dalli, “Yönergelerin üzerinde daha fazla çalışılmaya ihtiyaç var” diyerek, belgenin gündeme getirilen endişeleri dikkate alacağını da sözlerine ekledi.

İtalyan inanlılar, bu durumun sadece isim değişikliği olmadığını, “Noel’i iptal etmek” istediklerini iddia ederek belge hakkında öfkelerini dile getirdiler.

Vatikan dışişleri bakanı Kardinal Pietro Parolin de, Vatikan Haber portalında yayınlanan bir videoda alışılmışın dışında, karara keskin bir eleştiriyle müdahale etti. Parolin, yetkililerin ayrımcılığı ortadan kaldırma çabalarını övdü, ancak girişimlerin “köklerimizin, Avrupa’mızın Hıristiyan boyutunun, özellikle Hıristiyan bayramlarıyla ilgili olarak iptalini içeremeyeceğini” söyledi.

Kardilan Parolin, ”Elbette, Avrupa’nın varlığını ve kimliğini birçok etkiye borçlu olduğunu biliyoruz, ancak ana etkilerden biri değilse de, ana etkilerden birinin Hıristiyanlığın kendisi olduğunu kesinlikle unutamayız” dedi.

İtalya’nın merkez sağ partisi Forza Italia’dan Antonio Tajani ve Avrupa Parlamentosu anayasa işleri komisyonu başkanı, yönergelerin geri çekilmesini memnuniyetle karşıladı. (vaticannews, euronews)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi