5 Mayıs 2024 Pazar

“Harutyun H. Şanlı” Anı Kitabı Törenle Tanıtıldı

Gedikpaşa Surp Hovannes Kilisesi yönetim kurulu eski başkanı merhum Harutyun Şanlı için hazırlanan kitap, 4 Aralık 2021 tarihinde, Kumkapı Meryem Ana Kilisesi Harutyun Amira Bezciyan Salonu’nda, Surp Hovhannes Kilisesi yönetimi tarafından düzenlenen törende sevenlerine sunuldu.

Salgın döneminde rahatsızlanarak 6 Mayıs 2020’de hayatını kaybeden Şanlı anısına, sevenlerinin yazdığı mektuplardan oluşan ve yazar Serli Nişanyan tarafından kaleme alınan “Harutyun H. Şanlı” kitabı, duygu dolu bir programla tanıtıldı.

Türkiye Ermenileri Patriği Kadsasetli Sahak II’nin riyaset ettiği törende, merhum Harutyun Şanlı’nın eşi ve evlatları, Rahip Hovagim Serovpyan, Ruhani Kurul Başkanı Peder Zaven Bıçakçıyan, Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan, Peder Şirvan Mürzyan’ın yanı sıra, toplum temsilcileri, vakıf yöneticileri, dostları, yakın arkadaşları ve sevenleri hazır bulundu.

Sunuculuğunu Serda Arslan’ın üstlendiği tören, katılımcıların hep birlikte söylediği Rab’bin duası ile başladı.

İlk konuşmacı olan Gedikpaşa Surp Hovannes Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Özçelik konuşmasında, Şanlı’nın kilise ve Ermeni toplumu için yaptığı çalışmalara yer vererek, kitapta emeği geçen tüm gönüllülere kilise yönetim kurulu adına teşekkürlerini ve saygılarını sundu.

Kitabın yazarı Serli Nişanyan ise, üstlendiği sorumluluğu duygu dolu cümlelerle aktarırken, kitabın oluşum süreci hakkında bilgi verdi ve gönüllü tüm yazarlara, baskıda ve kitabın oluşmasında tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Serda Arslan

Sunucu Serda Arslan’ın, Şanlı Ailesi adına okuduğu mektupta ise Aile’nin yaşadıkları kayıpla ilgili duyguları ve kitaba emeği geçenlere sundukları teşekkür vardı.

Ardından sahne alan sanatçı Maral Ayvaz Çağlıçubukçu ve Samatya Korosu şefi Sevan Agoşyan’ın orgu eşliğinde sanatçı Tatyana Bostan, Harutyun Şanlı’nın sevdiği Ermenice parçalardan yaptıkları seçki ile davetlilere yine duygu dolu anlar yaşattılar.

Gedikpaşa Kilisesi’nin eski pederlerinden, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Kurul başkanı ve Şanlı’nın yakın dostu Peder Zaven Bıçakçıyan ise, Harutyun Şanlı ile tanışmaları, derin dostlukları ve toplumsal hayattaki ortak faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Törenin kapanışında söz alan Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II ise konuşmasında özetle şöyle dedi;

“Toplum hayatının temel sorunlarından birisi hizmet eden ruhlar bulmaktır. Yani kendi halıkının dertleri ile dertlenen, acı çeken, mücadele eden, kavga eden, kendi aile ve iş hayatından ödün veren insanlar ve bütün bunlara rağmen nankörlükle karşılaşan insanlar, buna rağmen halen devam eden insanlar. Bizim böyle insanlara ekmeğe, suya olduğumuz kadar ihtiyacımız var.

Harutyun Şanlı kardeşimiz o kadar çok yönleri olan bir kardeşimizdi ki neresinden başlayacağınızı bilemezsiniz. Onun için kitabı okuduğunuzda göreceksiniz herkes bir yönünü anlatıyor.

Dostoyevski diyor ki güzellik kurtaracak insanlığı ve Harutyun Şanlı güzel insandı. İyi insandı, iyi kalpli birsiydi. Yardım etmekten hoşlanan birisiydi. Pek çok insanın hayatına dokundu.

Benim kişisel dostum, destekçimdi. Maalesef kendisi gibi, yönetim işlerinden anlayan, girişken, fedakar, akıllı insanları bulmak o kadar kolay olmuyor. Umudum o ki, Harutyun Şanlılar aramızda çoğalsın, onlarla zenginleşiyoruz biz. Onun için Harutyun Şanlı’yı kaybettik sözü, ailesi için zor. Bizim için; Harutyun Şanlı’yı kazandık biz. Onun ömrü, yaptıkları bu toplum için bir kazanç ve hep örnek teşkil edecek, hep iz bırakacak bir değer taşıyor.

Ben burada tekrar teselli diliyorum yaslı ailesi

için. Çünkü bu tür kayıplarla barışmak kolay değil. Kutsal Ruh’un tesellisini diliyorum sevgili ailesine. İnsan kayıpları gerçek kayıba dönüşür, imanımız yoksa. İmanımız varsa, biz biliriz ki ölüm, anlaşılmadığında ölümdür. Ölümü anladığınızda ölüm, ölümsüzlüktür.

O sadece kendisi için yaşamayı reddeti, bizler için yaşadı. Bizleri ailesi olarak gördü. Rab’bin huzurunda kendisi. Ve bol ürünle dönüyor, bizler onun tanıklarıyız. Öyle ki onun izinden pek çok kişi gidecek ve gidiyor.

Rab ruhunu bereketlesin. Anısı biz yaşadığımız müddetçe sürecek. Ama bizden sonra da sürecek, yaptığı işlerle ve bu anı kitabında konuşmaya, öğretmeye, örneğiyle ,hayatıyla esinlemeye devam edecek bizleri.

Böylece biz Harutyun Şanlı’nın anısı önünde duruyor ve saygıyla eğiliyoruz. Teşekkür ediyoruz kendisine, ruhu için duacıyız Tanrı’ya ve ailesine de teşekkür ediyoruz bu insanı bizimle paylaştıkları için.

Bu kitap sizleri cesaretlendirsin. Harutyun Şanlı’nın enerjisi, dinamizmi sizlere geçsin. Çünkü iyilik unutulmuyor. İyilik hatırlanıyor ve her toplum kendi kahramanlarını hatırlar. Harutyun Şanlı bizim kahramanımız oldu.

Tanrı ruhunu bereketlesin, ışıklar içinde yatsın.”

Sunumların ardından kokteyle geçildi, burada kitabı inceleyen konuklar, Aile’ye taziyelerini sundular, Patrik Hazretleri ve birbirleri ile sohbetler ettiler.

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi