3 Mayıs 2024 Cuma

ABD’liler Ülkenin Ahlaki Olarak Yanlış Yönde İlerlediğini Düşünüyor

Deseret News tarafından yayınlanan bir ankete göre, ABD’li yetişkinlerin çoğu ülkenin ahlaki olarak yanlış yönde ilerlediğini düşünüyor.

19-26 Ocak tarihlerinde gerçekleşen ‘Amerika’da İman’ adlı ankete 1.653 ABD’li yetişkin katıldı. Ankete katılanların yalnızca yüzde 40’ı ayda en az bir veya iki kez ibadet hizmetine katıldıklarını bildirdi. Nisan 2011’de bu oran yüzde 52 idi. Dini inanca yönelik eğilim azalırken, Amerikalıların yüzde 54’ü Kutsal Kitap’ta açıklanan Tanrı’ya iman ettiklerini belirtti. Ayrıca katılımcıların yüzde 53’ü evde her gün dua ettiklerini bildirdi.

Öte yandan Amerikalılar, ülkenin ahlaki olarak yanlış yönde olduğu konusunda aynı düşünceyi paylaşıyor. Katılımcıların yüzde 72’i ülkenin ahlaki olarak yanlış yönde ilerlediğini belirtirken, yüzde 22’si bu görüşe katılmadı. Hristiyanların yüzde 74’ü halkın ahlaki olarak yanlış yönde olduğunu söylerken, bu oran ateistler arasında yüzde 69.

Deseret National’dan Hal Boyd, ‘‘Amerikalıların yarısından fazlası Kutsal Kitap’taki Tanrı’ya iman ettiklerini ve her gün dua ettiklerini söylemesine rağmen, kiliselere katılım oranı son on yıldır düşmeye devam ediyor. Gençler arasında kiliselere katılımın az olması, düşüş eğilimin devam edeceğini gösteriyor’’ dedi.

Anket, ileri yaştaki Amerikalıların gençlere kıyasla haftada en az bir kez ibadet hizmetlerine katılma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. 60 yaş ve üzeri yetişkinlerin yaklaşık yüzde 43’ü, 18-29 yaş arası yetişkinlerin yüzde 21’i, 30-44 yaş arasındakilerin yüzde 25’i ve 45-59 yaş arasındakilerin yüzde 27’si haftalık olarak ibadet hizmetlerine katıldığını bildirdi. Öte yandan Amerikalıların yüzde 65’i, ahlaki bir yaşam sürmek için dindarlığın gerekli olmadığını düşünüyor.

Herhangi bir inancı benimsemeyenlerin yüzde 78’i ahlaklı olmak için dinin gerekli olmadığını düşünürken, bu oran Hristiyanlar arasında yüzde 54. Ankete göre, Hristiyanlar da dâhil olmak üzere Amerikalıların çoğu ahlaki rehberlik için ailesini örnek alıyor. Amerikalıların yaklaşık yüzde 79’u, Hristiyanların ise yüzde 83’ü ahlaki rehberlik için ailesini örnek aldığını bildirdi. Dini inancı olmayan katılımcılar arasında bu oran yüzde 74.

Amerikalıların ikinci ahlaki rehberlik kaynağının ise arkadaşları olduğu görüldü. Ayrıca dini öğretilerin, kiliselerdeki dini liderlerin ve tanınmış ruhsal bir liderin de ahlaki olarak rehber alındığı belirtildi. Boyd, ‘‘Gençlerin ahlaki bir yaşam sürmek için dindarlığın gerekli olduğuna inanma olasılığı, ileri yaştaki Amerikalılara kıyasla daha düşük. Amerikalılar, ahlaki rehberlik için kaynak ararken dini öğretileri benimsemek yerine ailesine örnek alıyor’’ dedi. (CP)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi