6 Mayıs 2024 Pazartesi

Afganistan, Terörist Grupların Sığınağı Haline Geldi

Eski bir Özel Kuvvetler subayı olan Florida Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Mike Waltz, Taliban’ın yönetimi devralmasından bir yıl sonra ülkenin terörist gruplar için sığınak haline geldiğini söyledi.

Waltz, ‘‘İstihbarat topluluğu, Silahlı Hizmetler Komitesi’ndeki bizler için El Kaide ve IŞİD’in yeniden inşa edildiği ve Batı’ya yeniden saldırmak niyetinde oldukları konusunda çok netti’’ dedi. Afgan gözlemciler, Taliban’ın Usame Bin Ladin’in hayalini kurduğu ve IŞİD’in amaçladığı şeye, yani devletin yetkilerine sahip tam kapsamlı ve katı dini kurallara bağlı bir yönetim biçimine sahip olmayı başardığını bildirdi.

Foundation for Defense of Democracies’in ‘Uzun Savaş Dergisi’ editörü Bill Roggio, ‘‘Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesiyle, bu gruplar sessizce de olsa sevinçle karşılandı ve ülkede yeniden örgütlenmeye başladı’’ dedi. Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin her yerde radikal gruplar için büyük bir destek anlamına geldiğini söyleyen Waltz, ‘‘Birleşmiş Milletler ve istihbarat servislerinin verilerine göre 10 bin ila 15 bin arası yabancı savaşçının Afganistan’a geldiğini kanıtlayabilirim’’ dedi.

CENTCOM Komutanı General Michael Kurilla, El Kaide gibi terörist grupların ülke içinde eğitim kampları inşa etmeye başladığını söyledi. 

Taliban militanları yönetimi devralmalarının birinci yıl dönümünü kutlamak için sokaklara çıkarken, halkın çoğu, katı dini kurallar nedeniyle endişe içinde evlerinde bekliyor. Afgan kızları yaklaşık bir yıldır eğitim hayatına devam edemiyor. İngilizce öğretmeni Sodaba Nazhan, resmi olmamasına rağmen evde ders vermeye devam ediyor. Nazhan, ‘‘Taliban’ın, kadınlara karşı ideolojisi hiç değişmedi. 20 yıl önceki ideolojiye sahipler. Ancak biz 20 yıl öncesinin kadınları olamayız, mücadelemize kalemle ve sesimizle devam etmeliyiz’’ dedi. 

Kadınların devlet işlerinde çalışması ve yalnız seyahat etmesi yasaklandı. Birleşmiş Milletler temsilcisi Fiona Frazer, ‘‘Afganistan genel olarak kadınların ve kızların topluma katkılarından mahrum bırakılıyor’’ dedi. Yaşananların ardından ülke ekonomisi çıkmaza girdi ve nüfusun yüzde 97’si yoksulluğa mahkûm oldu. 

Kabil’den Abdul Mujeeb, ‘‘Bir yandan ekonomik durum, diğer yandan güvenlik koşulları her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Geçmişte tanık olduğumuz patlamalara ve intihar saldırılarına hala tanık oluyoruz’’ dedi. 

Taliban’ın devralmasından sadece bir yıl sonra, Afganistan her alanda başarısız bir devlet oldu. Norveç Mülteci Konseyi’nden Neil Turner, ‘‘Gelecek çok karanlık görünüyor. Bunun bir uçurum olduğunu görüyoruz ve uçuruma doğru emniyet kemeri bile takmadan ilerliyoruz’’ dedi. (CBN)

Myanmar Ordusu, Kilise Hizmetlerine Kısıtlama Getirdi

Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusu, Chin eyaletinde kilise hizmetlerine kısıtlama getirdi. 22 Nisan'da milislerin hükümet yetkililerini taşıyan...

Serbest Bırakılan Pastör Yeniden Tutuklandı

Myanmar'da Yeni Yıl kutlamaları vesilesiyle 3.300 mahkum serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Baptist pastör ise aynı gün içinde...

Etiyopyalı Hristiyanlar Barış İstiyor

Etiyopya Adigrat Episkoposluğu'ndan Episkopos Tesfasellassie Medhin, bölgede Tanrı'nın halkının dayanılmaz acılara maruz kaldığını söyleyerek, 2 Kasım 2022...

Hindistan’da Hükümete Harekete Geçme Çağrısında Bulunuldu

Hindistan'ın Manipur eyaletinde şiddet olayları yeniden şiddetlendi. Genel seçim sürecinde can kaybının artacağından endişe duyuluyor.  Hristiyan Dayanışma Birliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi