5 Mayıs 2024 Pazar

Afganistan’daki Hristiyan Aile, Papa Françesko’dan Yardım İstedi

Washington Post’a göre, Afganistan’daki Hristiyan bir aile, Kabil’in Taliban militanlarının eline geçmesinin ardından ülkeyi terk edebilmeleri için Papa Françesko’ya başvurdu.

Ali Ehsani

İtalya’da yaşayan bir Afgan Hristiyan olan Ali Ehsani, ‘‘Bu ülkede Hristiyan olmanın ne kadar zor olduğunu yakından biliyorum. Taliban’ın dehşetini ve terörünü yaşadım’’ dedi. Ehsani, şu anda Afganistan’da köşeye sıkışmış Hristiyan bir aileyle temas halinde. Taliban kan dökmeyeceğine söz vermiş olsa da, yerel halk dini rejimin zulme ve şiddete yol açacağından korkuyor.

Afganistan’daki Hristiyan topluluğunun neredeyse tamamı sonradan İsa Mesih’i kabul edenlerden oluşuyor. Ülkede 12 bin Hristiyanın yaşadığı düşünülüyor. Bu sayı, Hristiyanlığı en büyük dini azınlık grubu yapıyor. Bununla birlikte, şiddetli zulüm nedeniyle Hristiyan cemaati ibadetlerini gizli şekilde yerine getiriyor. Hristiyanlığı benimseyen Afganlar, hem aşırılık yanlıları hem de toplum tarafından zulmün hedefi haline geliyor. Afganistan’da Hristiyanlığı benimsemek, son derece utanç verici olarak görülüyor ve kişiler korkunç sonuçlarla karşılaşabiliyor. Çoğu durumda, Hristiyanlar ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor veya ölüm riskini göze alıyor.

Taliban’ın ideolojisine göre, Hristiyanların Afganistan’ı terk etmesi veya ikinci sınıf statüsünü kabul etmesi gerekiyor. Ehsani, Hristiyan ailenin ülkeyi terk edebilmelerine yardım etmesi için Papa Françesko’yu aradığını bildirdi. Şu anda Taliban savaşçılarından saklanan aile, Ehsani’ye ‘‘Taliban kapı kapı geziyor ve bölgede Hristiyanların yaşayıp yaşamadığını soruyor’’ bilgisini verdi.

Aile, Papa Françesko’ya yaptığı yazılı çağrıda ise, ‘‘Mümkün olduğunca geç bulunma umuduyla saklanıyoruz. Ancak kendimizi bu şekilde ne kadar süre koruyabileceğimizi bilmiyoruz. Militanların eline düşme fikri bizi korkutuyor’’ ifadelerinde bulundu.

Afganistan genelinde, çeşitli topluluklar tarafından benzer çaresizlik hikâyeleri rapor ediliyor. Dini azınlıklar dâhil olmak üzere çeşitli topluluk üyeleri, Taliban yönetiminin aşırı düzeyde baskı ve zulüm uygulayacak olmasından korkuyor. (persecution.org)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi