7 Mayıs 2024 Salı

Antik Tohumdan Meyve Veren Hurma Ağaçları Yetiştiriliyor

İsrail’deki çiftçiler, İncil döneminden kalma tohumları kullanarak meyve veren hurma ağaçları yetiştiriyor. 

Sarah Sallon

Hadassah Sağlık Kurumu’nun Doğal Tıp Araştırma Merkezi Direktörü ve Kurucusu Sarah Sallon, ‘‘Judean Çölü ile Masada’dan gelen ve bilimsel bir deneyin parçası olan 2000 yıllık antik hurma tohumlarının dirilişinden bahsediyoruz’’ dedi. Tıp doktoru olan Sallon, 15 yılı aşkın bir süre önce benzersiz projeye başladığını açıklayarak, ‘‘İsrail florasının ne kadar şifalı olduğunu ve hangi alanlarda kullanılabileceğini görmek istedim. Araştırmayla beraber türlerin çoğunun yok olduğunu fark ettim. Aslında ne olduğunu biliyorduk, çünkü Kutsal Kitap’ta bunlara değiniliyor. Tanrı’nın Sözü, antik türler için rehber kitabımızdır’’ dedi.

Judith adında dokuz yaşında bir ağaç, yakın zamanda İsrail’in Arava Çölü yakınlarındaki Ketura bölgesinde yer alan antik Judean Hurma Bahçesine dikildi. Ağaç, dokuz yılını bir serada büyüyerek geçirdi. Judith, Metuşelah, Adam, Jonah ve Hanna ağaçlarından sonra kendi türünde meyve bahçesine dikilecek olan beşinci ağaçtır. 

Tohumların büyümesini sağlayan botanikçi Elaine Solowey, ‘‘Antik bir tohumdan filizlenen ikinci dişi hurma ağacımızı dikiyoruz. Kumran’dan gelen tohum, mağarada bulunmuştu. Filizlenmesi hepimizi şaşırttı’’ dedi. 

İlk dişi hurma ağacı olan Hanna, 2019 yılında dikildi ve Metuşelah tarafından tozlaştırıldı. Judea (Yahudiye) hurmasının ise kaybolduğu düşünüyordu, ancak Kutsal Kitap’a göre, antik İsrail’de bulunan yedi hurma türünden biriydi.

Solowey, Ketura’ya yaklaşık 3 bin hurma ağacı dikti. Her ağacın yıllık olarak yaklaşık 437 dolar değerinde hurma ürettiği bildirildi. Solowey ve Salone, yeniden canlandırılan Judea hurmalarını gelecek yıllarda hasatlarının geri kalanına eklemeyi umuyor. Sallon, ‘‘Hurmalardaki değişiklikleri ve diğer ticari türlerinden farklı olup olmadıklarını anlamak için çalışmalar yapacağız. Bu, Ketura için büyük bir girişim’’ dedi.

Dr. Tareq Abu Hamed

Arava Enstitüsü direktörü Dr. Tareq Abu Hamed, Sallon ile Solowey’nin yaptığı çalışmaları destekleyerek, ‘‘Geçmişe bakmazsanız geleceği göremezsiniz. Burada aslında tarih ekiyoruz. 2 bin yıl öncesinden gelen bu ağaçların bölgemizde barışın umudu olmasını diliyoruz’’ dedi. (CHL)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi