2 Mayıs 2024 Perşembe

Avrupa Birliği Ülkelerinin Büyük Elçilerinden, İskenderun’da Kilise Ziyaretleri

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Büyükelçisi Christian Berger ile Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçileri, beraberinde eşleri olmak üzere İskenderun’da Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi, Müjdeleme Katolik Kilisesi ve Arsuz’da da Aziz Yuhanna Ortodoks Kilisesini ziyaret ettiler.

AB Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen gezi kapsamında, çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere ilimize gelen AB Türkiye Büyükelçisi ile 20 AB üyesi ülkenin büyükelçi ve diplomatları ilimizde bulunan kiliseleri de ziyaret ettiler.

Heyetin İskenderun’daki ilk durağı İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesi oldu. Katolik Kilisesinin yetkilisi Can Sadredin, heyete hoş geldiniz konuşmasının ardından kilisenin tarihçesi hakkında bilgiler verdi. Katolik Kilisesinin Anadolu’da toplamda 8 merkezi olduğunu kaydeden Sadredin; “Antakya, İskenderun, Adana, Mersin, Tarsus, Kırşehir, Samsun ve Trabzon’da Katolik Kiliseleri var. İskenderun’da nüfus anlamında en büyük cemaat Ortodoks cemaatidir. Biz Katolik cemaati olarak yaklaşık 50 aile kadar varız. Şu an içerisinde bulunduğumuz kilisemizin yapımı 1890’da başladı ve 1901’de tamamlandı” diye konuştu. Sadredin daha sonra Katolik Kilisesi olarak gerçekleştirilen faaliyetlerden de bahsetti.

Ortodoks Kilisesi de Ziyaret Edildi

Heyet, Katolik Kilisesinin ardından İskenderun Ortodoks Kilisesine geçti. Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur da bölgede bulunan Ortodoks Kiliseleri hakkında verdiği kısa bilgide; “Kilisemiz Aziz Nikola Kilisesi, 1860’lı yıllarda yapıldı. Aziz Nikola Kilisemizden önce İskenderun’da Aziz George Kilisesi vardı. Yine bir Ortodoks Kilisesi ve yaklaşık 400 yıllık bir kilise! Burası bir katedral, orası daha çok bir şapel niteliğindedir. Yine 30 km uzaklıkta bulunan ve antik bir kent olan Arsuz’da Aziz (Yuhanna) Can kilisemiz var. O kilisemizde yaklaşık 450 yıllık bir kilisedir” şeklinde konuştu.

Kiliselerde bol-bol resim çeken, merak ettikleri konular hakkında sorular da sorarak yöre kiliseleri hakkında bilgiler edinen ziyaretçiler İskenderun’un ardından Arsuz’a geçerek Aziz Yuhanna Ortodoks Kilisesini de gezdiler.

Kilise ziyaretlerinde görevlilerden kısa bilgiler alan heyet, Arsuz Konacık’ta Roma döneminden kalma antik ‘Sütunlu Liman Şehri’ kalıntılarının bulunduğu bölgeyi de ziyaret ederek tarihi eserler hakkında bilgiler aldı. Büyükelçiler ve eşleri bölgenin tarihi ve doğa güzelliklerine hayran kaldılar.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, yılda iki kez AB ülkelerinin büyükelçileri olarak Türkiye’nin değişik yerlerine geziler düzenlediklerini, bu kez kültürel açıdan çok zengin bir yer olan Hatay’a geldiklerini söyledi. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi