6 Mayıs 2024 Pazartesi

Azize Barbara ve Aziz Saba İskenderun’da Ayinle Anıldı

Her yıl Noel’e Hazırlık Devresi içerisinde, 4 Aralık tarihinde kutlanan “Azize Barbara” ve 5 Aralık tarihinde kutlanan “Aziz Saba” Bayramları, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki kutsal ayinle kutlandı. Kilise Pederleri Dimitri Yıldırım ve Yusuf Nicholas Papasoğlu tarafından yönetilen ayinde ayrıca Şamlı Aziz Yuhanna da anıldı.

Günün önemine yönelik İncil’den bölümlerin okunduğu ayinde bir de vaaz veren Kilise Pederi Dimitri Yıldırım; “Bugün Azize Barbara’nın isim günüdür. Azize Barbara zengin bir putperestin kızıydı. Babası kızını çok iyi eğitti ve eğitimcilerinin arasında Hristiyanlar da vardı. Bu eğitimcilerden birisi Azize Barbara’ya Mesih’ten bahsetti ve Azize Barbara o andan itibaren Mesih’e iman etmeye başladı. Ancak bu imanı babasının kulağına gitti. Bunun üzerine babası kendisini bir putperestle evlendirmek istedi ama kızı bunu reddetti. Ona tövbe etmesi için müsaade etti lakin kendisi bu imanından dönmedi. En son babası kızının cellâdı oldu ve kızının başını bizzat kendisi kesti.

Azize Barbara 3. yüzyılda, sadece Mesih’i duyarak iman etmiş bir kişidir. Nasıl bir iman ki sadece duyarak bu uğurda kendi hayatını bile önemsememiştir. Azize Barbara bu imanla şehadet mertebesine ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

Aziz Saba Rahipliği Öğreten, Rahiplerin Babasıdır

Peder Yıldırım, Aziz Saba’nın Bayramının ise 5 Aralık’ta kutlandığını, Aziz Saba’nın rahiplerin babası ve rahipliği öğreten olduğunu kaydetti. 430’lu yıllarda her zaman manastırlarda yaşamış olan Aziz Saba’nın, 5’ci yüzyılda insanlara ve rahiplere her zaman için dini, Hristiyanlığın öz yaşamını öğreten kişi olduğunu da sözlerine ekledi.

Azize Barbara, Aziz Saba ile Şamlı Aziz Yuhanna’nın anıldığı Kutsal Ayin sonunda, cemaat üyeleri birbirleriyle bayramlaştı.

Evlerde de Dini Ritüeller Gerçekleştirildi

Bayram dolayısıyla, kiliselerde yapılan Kutsal Ayinlerin yanı sıra geleneksel olarak evlerde de bazı dini ritüeller gerçekleştirildi. Hatay’daki Ortodokslar “Yüce Şehit” olarak adlandırılan Azize Barbara’nın isim günü dolayısıyla 3 Aralık’ı 4 Aralık’a bağlayan gece evlerinde toplanırlar. Toplanan Aile bireyleri, yıllardır süregelen gelenek doğrultusunda evlerinde yaptıkları Aşure’den yerler. Aşurenin yanında birçok tatlı türü ile donatılan sofranın başında toplanan Aile Bireyleri, bu bayram hakkında açıklamaları dinler ve ilahiler söylerler. 

(SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

İskenderun’da “Kutsal Cuma” Ayini

Paskalya Bayramı Öncesinde “Kutsal Elem Haftası”nın son ritüeli olan “Kutsal Cuma” Ayini, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde oldukça...

Kilise Lideri Sabah Ayini Sırasında Saldırıya Uğradı

Kilise lideri Paul Khwi Shane Aung, 12 Nisan'da Myanmar'ın Kachin eyaletinde düzenlenen sabah ayini sırasında saldırıya uğradı. 40...

Fulani Militanlarının Terörist Olarak Tanınması İstendi

Nijerya'nın Plateau eyaletinin Bokkos Yerel Yönetim Bölgesi'nde yerel halkı, yaklaşık on yıl boyunca Fulani militanlarının zulmüne maruz...

Papa Françesko Paskalya Kutlayan Ortodoks Kilisesi için İyi Dileklerini İletti

Aziz Petrus Meydanı'nda toplanan inananlara seslenen Papa Françesko, Ortodoks Paskalyası'nı kutlayanlara içten Paskalya selamlarını iletti. Papa Françesko özellikle...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi