3 Mayıs 2024 Cuma

Episkopos, Mültecilerle Beraber Bulunduğu Bölgeyi Terk Etti

26 Kasım’da Myanmar’ın Loikaw kentindeki Kral İsa Katedrali saldırıya uğradı. Katedral, ertesi gün ordu tarafından işgal edildi.

UCA News’e göre, bombalı saldırıda hayatını kaybeden olmadı, ancak binanın tavanı çöktü. Episkopos Celso Ba Shwe ile kiliseye sığınan 80 mülteci kaçmak zorunda kaldı. Shwe, Myanmar ordusunun (Tatmadaw) daha önce üç kez saldırı girişiminde bulunduğunu ve 27 Kasım’da katedrali işgal ettiğini söyledi. 

Katedral, Kayah eyaletinden gelen yaklaşık 82 mülteciyi barındırıyordu. Askerlerin kalkan olarak kullanmak için katedrali işgal ettiği açıklandı. Shwe, katedrale sığınanlar arasında çok sayıda yaşlı, engelli, hasta ve çocuğun bulunduğunu belirtti. Ayrıca 10 rahip ve 16 din görevlisi bulunuyordu. Ancak mülteciler ve din görevlileri katedrali terk etmek zorunda kaldı.

Batıda Hindistan, doğuda Çin ile komşu olan Myanmar’da halkın çoğunluğu Budistlerden oluşuyor. Ülke 2021’den bu yana çatışmalarla mücadele ediyor. Özellikle Kayah eyaleti ve Loikaw Episkoposluğu savaş sürecinde ağır darbe aldı. 12 Ağustos’ta Htee Thaw Ku köyündeki Mary Mother of Mercy Kilisesi, hava saldırısına maruz kaldı. Myanmar ordusu Mart 2022’de Saun Du La köyündeki Our Lady of Fatima Kilisesi’ni ve Kayah eyaletindeki Sisters of Reparation manastırını vurdu.

Shwe, ‘‘Kasım ayında silahlı çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle Kayah eyaletindeki halkın yüzde 80’i yerinden edildi. Katedral sığınma yeri haline gelmişti, ancak orada da güvende değildik’’ dedi. 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre, çatışmalar nedeniyle yaklaşık 1,3 milyon kişi yerinden edildi ve 3 bin’den fazla sivil hayatını kaybetti. BM raporuna göre, çatışmaların artmasıyla ordu hava saldırılarını artırdı ve köyleri, okulları, hastaneleri ve mülteci kamplarını bombaladı.

(Kaynak: Catholic News Agency)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi