2 Mayıs 2024 Perşembe

Başepiskopos, Şiddetin Artması Nedeniyle Endişelerini Dile Getirdi

Santa Cruz Başepiskoposu Msgr. René Leigue Cesarí, ülkedeki şiddetin artması nedeniyle derinden endişeli olduğunu paylaştı. ‘‘Katolik Kilisesi olarak halkımızın yanında olmak, görevimizdir’’ diyen Başepiskopos, yetkililere çağrıda bulunarak siyasi çıkarları bir kenara bırakmaları ve halkına hizmet etmeleri gerektiğini söyledi. 

Başpiskopos René Leigue Cesarí, Santa Cruz halkına provokasyonlara kapılmamaları için çağrıda bulunarak, ‘‘Ülke daha fazla acı değil, merhamet istiyor. Bolivya ve özellikle Santa Cruz’da barışın hâkim olmasını istiyoruz’’ dedi.

Bolivya’nın en zengin bölgesi olan ve ülkenin kalkınmasında önemli bir yeri olan Santa Cruz’da halk genel grevde. Hükümet, 2024’te planlanan nüfus sayımının 2023 gibi erken bir tarihte yapılmasını talep ediyor. Son nüfus sayımı ise 2012’de yapıldı. Yeni bir nüfus sayımı salgın döneminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2024’e ertelendi. Yerel örgütleri bir araya getiren Santa Cruz Sivil Komitesi, Temsilciler Meclisi’ndeki sandalye dağılımının nüfus sayımı sonuçlarına bağlı olması nedeniyle, sayımın ertelendiğini ve bu durumun bölgeye ekonomik ve siyasi anlamda zarar verdiğini belirtti. Grev sırasında yaşanan çatışmalarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu açıklandı.

27 Ekim’de Bolivya hükümeti, Santa Cruz tarım bölgesinde gerçekleşen grev nedeniyle soya, şeker ve sığır eti de dâhil olmak üzere altı temel gıda ürününün ihracatını geçici süreliğine yasakladı. Ülkenin en büyük örgütü olan Confederación de Empresarios Privados de Bolivya (CEPB), şiddetin tırmanması ve giderek kontrolde çıkması nedeniyle acil diyalog çağrısında bulundu. Ombudsmanlık ofisi Defensoria del Pueblo ise, insan haklarının ihlal edildiği protestolarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Bolivya Episkoposlar Konferansı, 25 Ekim’de yayınladığı diyalog çağrısında endişelerini dile getirdi ve Katolik Kilisesi’nin her zaman diyalogu teşvik etmeye hazır olduğunu vurguladı. Açıklamada, ‘‘Kilise olarak, insanların ortak iyiliği için diyalogu teşvik etmeye her zaman hazırız. Ancak arabulucuk konusunda aynı düşüncede değiliz. Diyaloga teşvik etmeye ve barışa katkıda bulunmaya her zaman hazırız, ancak arabuluculuk yapmayacağımızı duyuruyoruz’’ ifadeleri yer aldı.

Bolivya Episkoposlar Konferansı, tarafları müzakere masasına oturmaya ve barış, doğruluk ve adalet arayışı içinde diyaloga girmeye çağırdı. (Fides)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi