4 Mayıs 2024 Cumartesi

Beytlehem’de İki Yıl Sonra ‘Kısıtlamasız’ İlk Noel Heyecanı

Covid-19 nedeniyle son 2 yıldır uygulanan kısıtlamaların Beytlehem’deki turizm sektörüne ağır darbe vurduğunu belirten yetkililer ile esnaf, iki yılın kaybını telafi etmek için Noel kutlamalarıyla turizm sezonunun açılmasını sabırsızlıkla bekliyor.

Batı Şeria’nın Beytlehem kentinde, 2019 ve 2020’de, Kovid-19 salgını nedeniyle sınırlı sayıda katılımcıyla ve istisnai bir dizi sağlık protokolü gölgesindeki törenlerle sınırlandırılan Noel kutlamalarının, bu sene toplu şekilde yapılması planlanıyor.

2 yıldır kısıtlı şekilde gerçekleştirilen Noel kutlamalarının, bu sene toplu şekilde kutlanabilmesi için hazırlıklar başladı. Beytullahim Belediyesinin birkaç gündür bölgede Noel kutlamaları için yaptığı süslemeler kapsamında, Hristiyan dünyasının en önemli kutsal mekanlarından Doğuş Kilisesi’nin avlusuna Noel ağacı kuruldu. Kovid-19 kısıtlamalarının, Beytullahim’deki turizm sektörüne ağır bir darbe vurduğunu belirten yetkililer ile esnaf, bu sene, geçen iki yılın kaybını telafi etmek için turizm sezonunun açılmasını sabırsızlıkla bekliyor. Doğuş Kilisesi yakınlarında 10 yıldır fotoğrafçılık yapan Halid el-Muti ise Kovid-19 nedeniyle daha önce görülmemiş bir durgunluk yaşandığını dile getirdi.

Beytlehem Belediye Başkanı Anton Salman, bu sene kutlamaların toplu şekilde olacağını ve çok sayıda ziyaretçinin katılımı için çalışmaların yapıldığını söyledi. “Beytlehem’deki uluslararası turizm hareketliliği ufak ufak başladı, bayramların gelmesiyle daha da artacağını umuyoruz” açıklamasında bulundu ve “2 Aralık’ta Milad pazarının açılışıyla başlayan kutlamalara mümkün olan en fazla sayıda yerli ve yabancı turist ile hacıların katılımını sağlamak için entegre bir program üzerinde çalıştık’’ dedi.

4 Aralık’ta Noel ağacının aydınlatılması kutlamasına, Malta, ABD ve diğer ülkelerden uluslararası gruplar katıldı. Beytlehem’i ilk kez ziyaret eden Danimarkalı turist Tina ise sağlık önlemleri çerçevesinde, maskesiyle Doğuş Kilisesi önünde beklerken, turistik tecrübelerini paylaştı. Tina, “Bu kutsal mekanı, Doğuş Kilisesi’ni ilk kez ziyaret ettiğim için çok mutluyum. Salgın sırasında Beytlehem’e gelmek çok zordu, bugün ise ziyaretler nispeten kolaylaştı. Bu nedenle Doğuş Kilisesi’ni ziyaret etmeye karar verdim” diye konuştu. Kuzeydeki Şefa Amr kentinden ziyarete gelen Rudeyne Suleyba da arkadaşlarıyla geldikleri kilisede bazı ibadetleri yerine getirdiklerini kaydetti. Beytlehem’in, kendileri için çok kutsal bir mekanı olduğunu kaydeden Suleyba, salgının sona ermesi ve kentin eski haline dönmesi için dua ettiklerini belirtti. Suleyba, her sene dini merasimler için ziyaret ettiği Beytlehem kentine iki senedir ilk defa geldiğini aktardı. Salgın nedeniyle zorunlu kapatmalar ve turist girişinin engellenmesinin sonucu olarak Beytlehem’teki hareketliliğin kaybolduğuna dikkati çeken Suleyba, kentin eski günlerine döneceğine ilişkin umudunu dile getirdi.

Gazze kentindeki Hristiyan Gençlik Derneği binasının avlusuna yerleştirilen dev Noel Ağacı, düzenlenen kutlamayla aydınlatıldı.

Kutlamalar kapsamında Filistin bando takımı, geçit töreni düzenledi. (AA)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi