4 Mayıs 2024 Cumartesi

Birleşmiş Milletler Hristiyanlara Yönelik Şiddeti Durdurmaya Çağırıldı

Katolik Episkoposlar Konseyi, Birleşmiş Milletlere (BM) Hindistan ve komşu Pakistan’da Hristiyanlara yönelik saldırıları durdurma çağrısında bulundu.

Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletinde bulunan Kerala Katolik Episkoposlar Konseyi (KCBC) tarafından 19 Ağustos’ta yapılan açıklamada, ‘‘Hristiyanlar, Hindistan ve Pakistan’da ayaklanmaların ve çete saldırılarının hedefi haline geliyor’’ denildi.

Manipur’da gerçekleşen şiddet olaylarında 200’e yakın kişinin hayatını kaybettiği ve 50 bin’den fazla kişinin yerinden edildiği bildirildi. Kilise liderleri, şiddet olayları sırasında kadınlara yönelik istismar vakasının kaydedildiğini ancak mağdurların şikayetlerini dile getiremediğini açıkladı. Şiddet olaylarında kiliseler ve Hristiyanlara ait okullar ateşe verildi. Jaranwala’da 80’den fazla ev ve 19 kilise tahrip edildi.

Kerala Katolik Episkoposlar Konseyi, Güney Asya ülkelerindeki Hristiyanları benzer saldırılardan korumak üzere kararlı adımlar atması için BM’ye çağrıda bulundu. KCBC sözcüsü Peder Jacob G Palakkappilly, ‘‘Pakistan’da yerel halkın Hristiyanlara saldırdığını görmek oldukça üzücü. Teröristler mezhepçilik ve toplumsal kutuplaşmadan besleniyor. Nefret dolu kampanyalarıyla milyonlarca insanı kaçmak zorunda bırakıyorlar’’ dedi. Peder Palakkappilly ayrıca sadece inançları nedeniyle Hristiyanların baskı ve zulme maruz kaldığını söyledi.

Yeni Delhi merkezli bir insan hakları grubu olan Birleşik Hristiyan Forumu (UCF) tarafından yayınlanan rapora göre, Hindistan’da yılın ilk yarısında Hristiyanlara yönelik 400 saldırı gerçekleşti. Aynı dönemde 2022 yılında 274 olay kaydedilmişti. Hindistan’ın 28 eyaletinden 23’ünde Hristiyanların zulme maruz kaldığı açıklandı. Hristiyanlar genellikle din değiştirdiği iddiasıyla hedef alınıyor. Kilise liderleri, din değiştirme karşıtı yasalar nedeniyle Hristiyanların hedef alındığını söyledi.

KCBC, ibadet hizmetlerinin ve dua toplantılarının Hindu gruplar tarafından hedef alındığını ve aralarında pastörlerin de bulunduğu çok sayıda Hristiyan’ın tutuklandığını bildirdi.

Hindistan’da Hristiyanlar çoğunluğu Hindu olan 1,4 milyar nüfusun yüzde 2,3’ünü oluşturuyor. Pakistan’da ise Hristiyanlar 230 milyonluk nüfusun sadece yüzde 1,5’ini oluşturuyor.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi