3 Mayıs 2024 Cuma

BM Raporu: 2020’de 8500’den Fazla Çocuk, Çocuk Asker Olarak Kullanıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Güvenlik Konseyi’ne sunduğu yeni bir rapor, 2020’de 8500’den fazla çocuğun asker olarak kullanıldığını gösteriyor.

Antonio Guterres

Yıllık raporlar devam ederken, BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi için çocuklar ve silahlı çatışmalarla ilgili bulguları korkunç bir tablo çiziyor.

Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada, geçen yıl dünya çapında çeşitli çatışmalarda 8.500’den fazla çocuğun asker olarak kullanıldığını ve yaklaşık 2.700’ünün de öldüğünü söyledi.

Ciddi İhlaller

Yeni rapor, çocukların öldürülmesi, sakat bırakılması ve cinsel istismarı, kaçırılması veya askere alınması ve yardım erişiminin reddedilmesine ilişkin ayrıntılı bir açıklama sunuyor.

Bulgular, 19.379 çocuğa karşı ihlallerin işlendiğini doğruladı. 2020’deki ihlallerin çoğu Somali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Afganistan, Suriye ve Yemen’de işlendi. Ayrıca rapor, okullara ve hastanelere yönelik saldırıların “aşırı yüksek olduğunu” ortaya koydu.

Ayrıca, kızların, ciddi ihlallerin tüm çocuk mağdurlarının dörtte birini oluşturduğunu ve çoğunlukla cinsel istismar ve diğer cinsel şiddet türlerine maruz kaldığını gösterdi.

Rapor hakkında konuşan, Genel Sekreterin Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba, “Yetişkinlerin savaşları 2020’de yeniden milyonlarca erkek ve kızın çocukluğunu aldı. Bu onlar için ve aynı zamanda içinde yaşadıkları tüm topluluklar için tamamen yıkıcı bir durum ve sürdürülebilir bir barış şansını yok ediyor” dedi.

İlerleme Kaydedildi

Şaşırtıcı istatistiklere rağmen, rapor; Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Filipinler, Güney Sudan ve Suriye’deki savaşan taraflarla diyaloglarda somut ilerleme olduğunu gösteriyor.

Silahlı gruplar ve kuvvetler de BM müdahalesinin ardından 12.643’ten fazla çocuğu saflarından kurtardı.

Ancak rapor, ilerleme kaydetmiş olan çocuk koruma kapasitelerinin hem aşırı esnetilmiş hem de yetersiz finanse edilmiş olmasının altını çizdi.

Papa Françesko’nun Çağrısı

2016 yılında çocuk askerler konusunda konuşan Papa Françesko, “Çocukların onuruna saygı gösterilmesi için mümkün olan her şeyi yapmalıyız ve bu kölelik biçimine son vermeliyiz” dedi. (vaticannews)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi