3 Mayıs 2024 Cuma

Çevrimiçi Dini Faaliyetler Kısıtlanıyor

Çin hükümeti, çevrimiçi dini faaliyetleri kısıtlamak adına yeni önlemler aldı: devlet izni olmadan çevrimiçi olarak dini faaliyetler yürütülmeyecek.

20 Aralık’ta Din İşleri Başkanlığı, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri, Kamu Güvenliği ve Devlet Güvenlik Bakanlıkları ile birlikte 1 Mart 2022’den itibaren geçerli olacak yeni kısıtlamaları duyurdu. Buna göre, devlet izni olmadan çevrimiçi olarak dini faaliyetler yürütmek artık mümkün olmayacak.

Çevrimiçi olarak dini bilgi sunmak isteyen kurum ve kişiler, Din İşleri Başkanlığı’na başvurmak zorunda kalacak. Dini gruplar, kiliseler ve bireyler tarafından yürütülen vaazlar, ibadet hizmetleri ve eğitim faaliyetleri özel bir izin alındıktan sonra çevrimiçi olarak yayınlanabilecek.

Gençlere yönelik içeriklere de kısıtlamalar getirildi. Yeni kısıtlamalara göre çevrimiçi iletişim, küçükleri inançlı olmaya veya dini faaliyetlere katılmaya teşvik etmemeli.

Ayrıca yabancı kuruluşların Çin’de çevrimiçi dini faaliyetlerde bulunmamasına karar verildi. Hükümetin ‘Çinlileştirme’ politikasını uyguladığı görülüyor. Yeni kısıtlamalar, Çin’de hem dijital hem de basılı Hristiyan kaynaklara erişimin giderek engellendiği bir dönemde geldi. Ekim 2021’de Hristiyan yazılım şirketi olan Olive Tree Bible Software, Çin hükümetinden gerekli izni alamayınca Kutsal Kitap uygulamasını Apple App Store’dan kaldırmak zorunda kaldı.

2021’de WeChat Hristiyan’ın kamuya açık bazı hesapları kapatılırken, Mesih, Kutsal Kitap ve Müjde gibi Hristiyan içerikli arama terimleri de engellendi.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi