fbpx
19 Mayıs 2024 Pazar

Çin, Malezya’da Dini Toplantıya Katılan Beş Hristiyan’ı Tutukladı

Çin’deki komünist yetkililer, geçen yıl Malezya’da Pastör Tim Keller ve D.A. Carson’nın konuşma yaptığı konferansa katıldığı gerekçesiyle Shanxi eyaletindeki bir kiliseden beş Hristiyan’ı tutukladı.

Uluslararası Hristiyan Kurumu’nun (ICC) bildirdiğine göre, Taiyuan kentindeki Xuncheng Reform Kilisesi’nden beş Hristiyan, Pazartesi günü Pastör Stephen Tong’un ev sahipliğinde düzenlenen ‘KL2020 İncil ve Kültür’ konferansına katılmalarının ardından tutuklandı.

An Yankui adlı kilise vaizi, kilise üyelerinden iki kişinin inancı nedeniyle 15 günlük idari gözaltından sonra serbest bırakılan Zhang Ligong’u almaya gittiklerinde tutuklandığını belirtti. Diğer üç kişi ise evlerinden tutuklandı. Beş Hristiyan, 28-31 Ocak tarihlerindeki konferansa katılmak için birlikte Malezya’ya gitmişti. Teolog ve çok satan bir yazar olan Keller ile Trinity Evangelical Teoloji Okulu’nda Yeni Antlaşma fahri profesörü ve The Gospel Coalition’ın kurucu ortağı Carson, uluslararası konferansın konuşmacıları arasındaydı.

Beş Çinli Hristiyan, pasaportlarıyla Malezya’ya yasal olarak seyahat etmişti, ancak şimdi suçlamalarla karşı karşıyalar. Tüm inanlıların beş Hristiyan için dua etmelerini isteyen Vaiz An Yankui, Facebook’ta ‘‘Tanrı çocuklarını asla terk etmesin ve haçı taşıyan kilisesine merhamet etmeye devam etsin’’ diye yazdı.

Xuncheng Kilisesi son aylarda yoğun bir şekilde hedef alındı. Open Doors USA, Çin’de yaklaşık 97 milyon Hristiyan’ın yaşadığını tahmin ediyor. Hristiyanların büyük bir kısmı yetkililer tarafından yasadışı kabul edilen yeraltı ev kiliselerine ibadet ediyor.

Bu yıl yeni idari tedbirleri yürürlüğe koyan yetkililer, Kutsal Kitap uygulamalarını ve WeChat Hristiyan’ın kamuya açık hesaplarını kaldırarak Hristiyanlık üzerindeki baskılarını sürdürüyor. ICC Güneydoğu Asya Bölge Müdürü Gina Goh, ‘‘Din İşleri’yle ilgili Yönetmeliklerin Şubat 2018’de yürürlüğe girmesinden bu yana, Çin hükümeti, devlet tarafından onaylanmayan dini faaliyetleri engellemeye yönelik daha fazla yasa ekledi. Pekin, Çinli Hristiyanların denizaşırı ülkelerdeki Hristiyanlarla etkileşimi konusunda paranoid düşüncelere sahip. Sonuç olarak Hristiyanları yabancıların etkisinde kalmamaları için cezalandırıyorlar. Çin hükümetinin inanç özgürlüğünü ihlal etmek için yasaları sürekli olarak manipüle etmesi utanç verici’’ dedi. (CP)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi