30 Nisan 2024 Salı

Devlet Okulları Kutsal Kitap’a Yöneliyor

Guatemala’nın Terra Nueva bölgesi birçok zorlukla mücadele ediyor. Ana caddelerdeki dükkanlar yıkık durumda. Yaklaşık 40 yıl boyunca devam eden iç savaş nedeniyle aileler yoksullukla yüzleşti. Bölgede çetelerin varlığı suç oranını yükseltti.

Çocukların çoğu 8-14 yaşlarında okulu bırakıyor. Eğitim materyalleri yetersiz. Mixco’da 650 öğrenci sadece 12 bilgisayarı paylaşıyor. Sıkıntılarla mücadele eden Mixco’daki okul yöneticileri, Birleşik Krallık’taki Bible Society tarafından yaratılan ‘Kitabı Aç’ programını başlattı. Programın yetkilileri okulu ziyarete geldiğinde öğrencileri kırmızı formalarla buldu. Gösterime sunulan ‘Artık Özgür’ hikayesi, İsrailoğullarının Mısır’dan çıkışını konu alıyordu. Öğrencilerden bazıları, kağıt ve havlulardan yapılmış taçlar ve başlıklarla gösteride rol aldı.

İsrailoğullarından birini canlandıran 11 yaşındaki Justin, ‘‘Tanrı tarafından özgür bırakılmak beni mutlu etti. Kutsal Kitap’taki hikayeler daha akıllı ve bilgili olmamı sağlıyor’’ dedi. 

Bible Society, Guatemala’da 50 personel ve 1000 gönüllü ile hizmet ediyor. Proje yöneticisi Cesar Sanchez, ‘‘Savunmasız çocuklar ve topluluklarla yapılan çalışmalar, beni bu hizmete yönlendirdi’’ dedi.

Yoksul El Mezquital gecekondu mahallesinde UNESCO ve Katolik Kilisesi’nin yardımıyla konutlar ve okullar inşa edildi. Su ve elektrik hizmetinin getirildiği mahalle, bölgenin en yoksul semtlerinden biri olmaya devam ediyor. El Mezquital Devlet Okulu, önceden bir ıslaheviydi. Çocuklardan bazıları çeteler tarafından insanların öldürüldüğü zamanı hatırlıyor. 

Bible Society kuruluşundan Annalise Palma, ‘‘Çeteler genç erkekleri örgüte katmaya çalışıyor. Çocuklara cep telefonu dağıtarak suça teşvik ediyorlar. Ebeveynler çocuklarını dışarı çıkarmaya korkuyor, ibadet hizmetlerine bile gönderemiyor’’ dedi. 47 yaşındaki Hristiyan öğretmen Evelyn Divas, ‘‘Müjde’yi paylaşmamın sorun olabileceğini düşünmüştüm. İlk başta herkes proje konusunda endişeliydi’’ dedi. 

11 yaşındaki Alison Estefinea Gutierrez, üç kuzenini çete saldırılarında kaybettiğini söyledi. Gutierrez, ‘‘Dersler, şiddetle başa çıkmama yardımcı oluyor. Kutsal Kitap’ı okumak, saldırganları bağışlamamı sağladı’’ dedi. Başka bir öğrenci Mayerly Martinez, ‘‘Burada sürekli çatışmalara ve şiddete tanıklık ediyoruz. İnsanların öldürülmesi olağan bir hale geldi’’ dedi.

Suça karışan 14-18 yaş arası 108 çocuk mahkum bulunuyor. Yasadışı silah taşıma, gasp ve cinayet gibi suçlar nedeniyle tutukluluk süreçleri devam ediyor. Mahkum çocuklar eğitimlerine gözaltı merkezinde devam ediyor. Bible Society, iki haftada bir oturumlar düzenliyor. Ağabeyini kaybeden 15 yaşındaki Wilson, ‘‘Silah seslerini duydum ve ağabeyimin kanlar içinde yerde yattığını gördüm. İntikam almak için çeteye katıldım. Bir gün arkadaşlarımla birlikte otururken tutuklandım. Üç ay sonra Kutsal Kitap çalışmalarına katılınca intikam almanın anlamsız olduğunu fark ettim’’ dedi.

Bölgede kız çocukları istismara maruz kalıyor. Bible Society, istismara uğrayan kızlara yardım eli uzatırken, ebeveyn-çocuk ilişkileri hakkında eğitimler veriyor. Bible Society Guatemala’nın proje yöneticisi Palma, ‘‘İstismar sonucu çocuk sahibi olan genç kızlar toplumda lekeleniyor. Ancak erkeklere hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Bu döngüyü kırmamız lazım’’ dedi.

Guatemala Devlet Başkanı Arévalo, eğitime odaklanarak gençlerin yaşamını değiştirmeyi vaat etti. İlk 12 ayda en az 10bin okulun yenileneceği açıklandı. Ülkede en çok yoksullar acı çekiyor. Yağmacı çeteler yoksul mahalleleri işgal ediyor. Başkan Arevalo, yoksulluk ve şiddetle mücadelede tek çözümün eğitim olduğuna inanıyor.

(Kaynak: Christian Today)

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi