4 Mayıs 2024 Cumartesi

Doğu Hindistan’da Bir Pastör Saldırıya Uğradı

Kabile ritüellerine maddi yardımda bulunmayı reddeden Pastör, saldırıya uğradı.

Doğu Hindistan’daki bir köyde yerel yetkililer ve kabile üyeleri tarafından saldırıya uğrayan pastör Lakshman Oraon, Tanrı’yı yüceltmeye devam etti. Pastör Oraon Morning Star News’e, ‘‘Onlardan önce bağırmadım ya da ağlamadım. Dua ediyor, Tanrı’yı ​​yüceltiyor, çarmıhta benim için yaptığı fedakarlığı hatırlıyordum’’ dedi.

Jharkhand eyaletinin Latehar Bölgesi’ndeki Jungur köyünün ihtiyarları 24 Ocak’ta pastörü ve diğer Hristiyanları, kabile tanrılarının ritüellerine maddi yardımda bulunmaya çağırdı. İsteklerini reddeden pastör, ellerinin arkadan bağlandığını, yere yatırıldığını, sırtına, kafasına ve yüzüne darbeler aldığını söyledi. Pastör, ‘‘Beni bağlayıp tekmelemeye başladıklarında, hiç kızmamıştım. Tanrı bana adı uğruna zulme maruz kaldığımızda sevinmemiz gerektiğini açıklayan, Matta 5:11-12 bölümünü hatırlattı. Bu sözlerden büyük güç aldım. Yüzümde gülümseme hakimdi’’ dedi. 

Pastör Oraon, kendisinin ve diğer Hristiyanların erken saatlerde çağrılarak, kabile tanrılarının ritüelleri için katkıda bulunmaları konusunda ısrar ettiklerini söyledi. Benzer bir isteği daha önce de reddettiklerini belirten pastör, ‘‘Sonra öfkeyle bana döndüler. ‘Neden para vermiyorsun?’ diyerek beni sözlü taciz etmeye başladılar. ‘Neden para vereyim’ diye sordum. İnanmadığım tanrıların ritüelleri için neden maddi yardımda bulunayım? Zor para kazanıyoruz ve bunu inanmadığımız ritüeller için harcayamayız’’ ifadelerinde bulundu.

Pastör, Hristiyan köylülerin inançları nedeniyle bu tür yükümlülüklerden muaf olduklarını söylediğinde, yabancı bir inancı benimsemeleri nedeniyle hain ilan edilerek kendilerine bir ders verilmesi gerektiğini belirttiler. Kabile üyeleri, köyden tüm Hristiyanları sürgün etmekle tehdit etti ve pastörü kalabalığın önünde tekmelemeye başladı.

Pastör Oraon, Morning Star News’e ‘‘Bir çete beni çevreledi. Sırtımı ve başımı tekmelediler, yüzüme yumruk attılar. Şiddet, bir saatten fazla sürdü. Köy meclisi binasını kilitlediler ve Hristiyanların herhangi bir görüntü çekip, polise başvurmaları takdirde öldüresiye döveceklerini söylediler’’ dedi.

Pastör, kilise üyelerine sakin olmalarını ve kalabalığı daha da kızdıracak tartışmalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Köyden sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalan Hristiyanlar, Alliance Defending Freedom (ADF) Hindistan’ın Jharkhand koordinatöründen yasal başvuru hakkında bilgi aldılar. Pastör Oraon, ‘‘Güvenlik güçlerine ve yetkililere dilekçe gönderdik. İki taraf da karakola çağrıldı. Onlara dava açmayacağımız ve onların da bizleri köyden sürgün etmeyeceği konusunda anlaşmaya varıldı’’ dedi.

Pastör, karakolda kabile liderlerinin ritüeller için maddi destek talebine devam ettiğini ve güvenlik güçlerinin sorunu çözeceğini düşünerek Hristiyanlardan parayı teslim etmelerini istediğini belirtti. Pastör, ‘‘Karakolda parayı vermemiz istendi ve biz de verdik. Köy liderlerinin ve kabile üyelerinin canlarının kurtuluşa erişmesi için dua ediyoruz. Polis, herhangi bir sorun çıkması durumunda bir telefon kadar uzakta olacaklarını söyleyerek, parayı verdikten sonra herhangi bir sorunla karşılaşmayacağımızı temin etti’’ dedi.

Pastör Oraon, ailesinin bir üyesinin ya da başka birinin sürekli olarak kötü ruhlar tarafından esir alındığını görerek büyüdüğünü söyleyerek, ‘‘Öfke, şiddet ve gözyaşı vardı. Kötü ruhlardan kurtulmak için ritüeller düzendik, bu diğer birçok kötü ruhu eve getirmeye neden oluyordu. Ritüellere devam etmemize rağmen sorunlar çözülmüyordu. Birbiri ardına hastalanmaya ve hayatlarını kaybetmeye başladılar. Aile üyelerinin kaybı bizi derinden üzdü’’ dedi.

2011 yılında İsa Mesih’e iman ettiğini söyleyen pastör, ‘‘O zamandan beri, komşular hayatımızdaki dönüşümü fark etmeye başladı. Tüm kötü ruhlardan kurtulduk. Ailece kiliseye gittik ve evde neşeyle ilahiler söyledik. Bu bizi tanıyanlar için yeni bir şeydi. Bizden Müjde’yi onlarla paylaşmamızı istediler. Bugün en az 35 üyemiz Pazar günleri ev kilisemizde ibadet için toplanıyor’’ dedi. (CHL)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi