29 Nisan 2024 Pazartesi

Eritre’de 21 Hristiyan Kadın Serbest Bırakıldı

Eritre, tutsak olan 21Hristiyan kadını serbest bıraktı, ancak ülkenin silahlı güçleri, komşu Etiyopya’nın sorunlu Tigray bölgesindeki kiliselere saldırmakla suçlanıyor.

Tümünün genç anneler olduğu bildirilen Hristiyan kadınlar, geçen Ağustos ayından bu yana Kızıldeniz’deki bir ada hapishanesinde tutuluyordu. Kadınlar, Eritreli yetkililer tarafından yer altı kiliselerine düzenlenen bir dizi baskının ardından 2017 yılında tutuklandı. Release International raporları, kadınların eşlerinin de askere alındığını ve çocukların kimsesiz bırakıldığını bildirdi.

Son altı ayda bir dizi mahkûmun serbest bırakıldığı ülkede, kadınlar serbest bırakılan en son Hristiyan grup oldu. Geçen ay, Evanjelik ve Ortodoks kökenli 70 Hristiyan serbest bırakıldı, 27’si ise geçen Eylül’de serbest bırakıldı. Geçen Ağustos’tan bu yana toplam 171 Hristiyan özgürlüğüne kavuştu. Eritre hapishanelerinde hala yaklaşık 130 Hristiyan ve inançları nedeniyle tutuklanan askerler bulunuyor. Release International, 150 Hristiyan mahkûmun ordu tarafından gözaltına alındığını, ancak kendileri hakkında fazla bilginin mevcut olmadığını bildirdi.

Release International, tutukluların serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılamasına rağmen, bu iyi haberin Eritre güçleri tarafından Tigray’deki kiliselere yapılan saldırıların gölgesinde kaldığını belirtti. Aksum şehrinde gerçekleşen katliamda birçok rahip ve inanlı dâhil olmak üzere yaklaşık 800 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırı, Ahit Sandığı’nı elinde tuttuğuna inanılan ​St. Mary Kilisesi’ne yönelik gerçekleşmişti.

Eritre, Tigray’deki çatışmalara katıldığını kabul etmedi, ancak yerel tanıklar Aksum’daki askerlerin kendilerini Eritreli olarak tanıttığını bildirdi. Ayrıca tanıklar Eritreli güçlerin kontrolleri altındaki Etiyopyalılara Eritre kimlik kartlarını dağıtırken gördüklerini iddia etti.

Release International Genel Müdürü Paul Robinson, ‘‘Eritre’deki mahkûmların serbest bırakılmasına rağmen, bu korkunç kilise saldırıları, Hristiyanlığa yönelik bir fikir değişikliği yaşanmasının çok erken olduğunu gösteriyor. Tigray’deki kiliselere yönelik saldırılar dehşet verici, Eritre birçok pastörü gözaltında tutmaya devam ediyor. Herkes özgürlüğüne kavuşuncaya ve Hristiyanların öldürülmesi son bulana dek kalıcı bir değişiklikten bahsetmek için çok erken. Böyle bir değişiklik, tüm Eritre vatandaşlarına tam bir inanç özgürlüğü sağlayarak kanıtlanmalıdır’’ ifadelerinde bulundu.

Release yerel ortakları, tutukluların salıverilmesinin, Hristiyan olan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in gözüne girmek için yapılmış olabileceğine inanıyor. Robinson, ‘‘Ortaklarımız, Eritre’nin Afrika Boynuzu’ndaki etkisini genişletmeye çalıştığına inanıyor’’ dedi.

Release International ortaklarından Dr. Berhane Asmelash, kiliselerine yönelik saldırının dini kaynaklı olduğunu söyleyerek, ‘‘Din güçtür. Her köyün bir kilisesi var. Kilise, cemaatin merkezidir. Kiliseyi kaldırın, cemaat lidersiz kalacaktır. Eritreliler, rahipleri ve dini liderleri öldürürlerse, insanları kolayca manipüle edebileceklerine inanıyor. Bundan dolayı gittikleri her yerde dini liderleri öldürmeye devam edecekler’’ dedi. (CP)

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi