3 Mayıs 2024 Cuma

Doğum Kontrol Hapları Meme Kanseri Riskini Artırıyor

Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmaya göre, hormonal kontraseptifler (progesteron içeren haplar) meme kanseri riskini artırıyor.

PLOS Medicine dergisinde yayınlanan çalışma, İngiltere’de 1996-2017 yılları arasında meme kanseri teşhisi konan 20 ila 49 yaşları arasındaki 10 bin kadın üzerinde yapılan araştırmalara dayanmaktadır. Bulgulara göre, progestagen içeren kontraseptiflerin kullanımı meme kanseri riskini yüzde 20-30 oranında artırmaktadır. Açıklamada, ‘‘Progestagen içeren hormonal kontraseptiflerin kullanımı son on yılda önemli ölçüde arttı. Bu tür hapların artan kullanımı göz önüne alındığında, meme kanseri riskiyle ilişkisini anlamak son derece önemlidir’’ ifadeleri yer aldı. 

Çalışmada kullanılan veriler Clinical Practice Research Datalink’ten (CPRD) elde edilmiştir. Araştırmaya göre, yüksek gelirli ülkelerde doğum kontrol ilaçlarının kullanımıyla ilişkili ortaya çıkan yüksek risk, 16 ila 20 yaş arasındaki her 100 bin kadında sekiz olarak tahmin edilmektedir. 35 ila 39 yaş arası kadınlar için yüksek risk ise 100 bin kullanıcı başına 265’dir. Araştırmaya göre, meme kanseri hastası olan kadınların yüzde 44’ü hormonal kontraseptif reçeteye sahip.

Göğüs Kanseri Önleme Enstitüsü’nün kurucu ortaklarından Dr. Angela Lanfranchi, araştırma sonuçlarının kendisini şaşırtmadığını ve yeni bir bilgi sağlamadığını belirtti. 2017 tarihli diğer bir araştırma ise, 1,8 milyon Danimarkalı kadının yaklaşık 10 yıl boyunca takibine dayanmaktadır. Buna göre, doğum kontrol hapı kullanan her 100 bin kadında yılda 68 meme kanseri vakası görülmektedir.

Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Koleji (ACOG), bazı kadınların ağrılı regl dönemleri için de progesteron içeren doğum kontrol haplarını kullandığını belirtti. ACOG’a göre, hapların yan etkisine bağlı olarak regl kanamaları tamamen durabilir. Araştırmacılar, ailede meme kanseri öyküsü hakkında bilgilerin eksik olduğunu ve genellikle meme kanseri teşhisi sırasında kaydedildiğini belirtti.

Doğum kontrol haplarının etkilerini tartışan Birleşik Krallık Kanser Araştırma Merkezi’nden (Cancer Research UK) Claire Knight, risklerin az olduğunu ve kadınları doğum kontrol haplarını kullanmaktan vazgeçirmemesi gerektiğini söyledi. Knight, ‘‘Doğum kontrol yöntemini genellikle meme kanseri riskinin düşük olduğu 50 yaş altı kadınlar kullanmaktadır. Kanser riskini azaltmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, alkol tüketmemek ve kilo kontrolüne dikkat etmek gerekir. Doğum kontrol haplarını kullanmanın pek çok olası faydası vardır. Bundan dolayı kullanımı tamamen kadınların kişisel seçimidir. En doğru kararı verebilmek için doktorlarıyla görüşmeleri gerekir’’ dedi.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi