2 Mayıs 2024 Perşembe

Dokuz Hristiyan Öldürüldü

Fulani çobanları ve diğer teröristler, Mart ayında Nijerya’nın Plateau eyaletindeki bir pastörü ve iki oğlunu öldürdü. Diğer saldırılarda ise altı Hristiyan hayatını kaybetti.

26 Mart’ta çobanlar ve diğer teröristler, Christ in Nations Kilisesi’nden (COCIN) bir ailenin Jos kentindeki evine baskın düzenledi. Micah Gochin’i öldürdüler ve oğlunu kaçırdılar. Öldürülen inanlının kızı, kaybın yıkıcı olduğunu söyleyerek, ‘‘Ailemin evi teröristler ve çobanlar tarafından baskına uğradı’’ dedi.

Bölge sakinlerinden Swachet Titus, Fulani militanlarının 5 Mart’ta COCIN Pastörü Musa Hyok ile iki oğlunu evlerinde öldürdüğünü bildirdi. Başka bir bölge sakini, Kanke bölgesindeki Hannatu Bawa’nın 21 Şubat’ta evinden kaçırıldığını söyledi. Ayrıca 5 Şubat’ta Maiyanga ve Nabel köylerinde iki Hristiyan topluluğuna saldırıldığı ve 5 Hristiyanın hayatını kaybederken, iki kişinin yaralandığı duyuruldu. Yaralanan iki inanlının tedavisinin devam ettiği açıklandı.

Plateau Eyaleti Polis Merkezi’nin sözcüsü Alfred Alabo, düzenlediği basın açıklamasında polislerin saldırıları soruşturduğunu söyledi. Jos’taki Nijerya Ordusu sözcüsü Oya James ise, ‘‘Haydutları tutuklatmak ve yargılamak için peşlerindeyiz’’ dedi.

Open Doors, 2022 yılında 5.014 Hristiyan’ın inançları nedeniyle öldürüldüğünü ve 4.726 inanlının kaçırıldığını bildirdi. Ayrıca istismara uğrayan Hristiyanlar, zorla evlendiriliyor ve şiddete maruz kalıyor. Nijerya, Open Doors’un Hristiyanların inançları nedeniyle en fazla zulüm gördüğü 2023 Dünya İzleme Listesi’nde 6. sırada yer aldı.

Raporda, ‘‘Fulani, Boko Haram, ISWAP ve diğer örgütler, Hristiyan topluluklara baskınlar düzenliyor. Şiddet olayları özellikle ülkenin güneyindeki Hristiyanlara yönelik yoğunlaştı. Hükümet, yaşananların dini bir zulüm olduğunu inkâr ediyor. Bundan dolayı saldırılar cezasız kalıyor’’ ifadeleri yer aldı. Nijerya ve Sahel’de sayıları milyonları bulan Fulani çobanları, birçok farklı soydan yüzlerce klandan oluşuyor. Birleşik Krallık’ın Tüm Partili Parlamentolar Uluslararası Özgürlük veya İnanç Grubu (APPG) yakın tarihli bir raporda, ‘‘Boko Haram ve ISWAP ile karşılaştırılabilir bir strateji benimsiyorlar. Hristiyanları ve Hristiyan kimliğinin güçlü sembollerini hedef alma konusunda niyetlerini açıkça gösteriyorlar’’ ifadeleri yer aldı.

Hristiyan liderler, Fulani çobanların Nijerya’nın Orta Kuşağı’ndaki Hristiyanlara yönelik saldırılarının ve Hristiyanların topraklarını zorla ele geçirme arzularının, dini görüşlerinden kaynaklandığını söyledi. (Morning Star News)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi