2 Mayıs 2024 Perşembe

Efes Meryem Ana Kilisesi’ndeki Tespih Duası Gerçekleşti

Papa Françesko, salgının sona ermesi için, Meryem Ana’ya adanmış olan Mayıs ayının, İncil’de “Kilise hararetle Tanrı’ya dua ediyordu” (Elçilerin İşleri 12,5) diye anlatıldığı gibi bir dua “maratonu”na adanmasını istemişti. Papa Françesko’nun istediği Dua Maratonu İzmir Selçuk Bülbül Dağı’nda bulunan Meryem Ana Evi’nde de gerçekleşti.

Güney Kore’den Japonya’ya, Polonya’dan Avustralya’ya dünyanın dört bir yanında bulunan Meryem Ana’ya adanan 30 mabet yeri arasında Türkiye’de yer alan İzmir’e bağlı Selçuk Bülbül Dağı’ndaki Meryem Ana Evi 19 Mayıs tarihindeki dua için seçildi.

Dua, İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken İzmir’in çoğu kilisesinin rahipleri, Antalya’daki kilisenin rahibi, Meryem Ana Evi’nin rahipleri ve rahibeleri yapılan duaya eşlik ettiler. Geç saat ve sağlık koşulları nedeniyle, çok az sayıda kişi duaya Meryem Ana Evi’nin avlusunda katılabildi. Evin içinde, dua okuyucuları ve koro Başepiskopos’un etrafında bir araya geldi.

Giriş ilahisi sırasında, diyakon Nikola, Meryem Ana’nın heykelinin önünde Paskalya mumunu ve 3 diğer mumu yaktı.

Monsenyör Martin, Türkçe, İtalyanca ve İngilizce olarak dua ile ilgili girişte maraton gününün dua niyeti için “Pek çok kültürün beşiği ve kıtalar arasında bir köprü olan Türkiye’nin bu topraklarından dualarımızı, savaş halindeki halklar ve dünya barışı için yükseltmek istiyoruz” dedi.

Sırasıyla İzmir Kilisesi yeni Genel Yardımcısı peder Felianus, Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü peder Ugo, Selçuk cemaatinin bir mensubu, Meryem Ana Evi’nden rahibe Enza ve en son İzmir cemaatinden bir genç eşliğinde, “Göklerdeki Pederimiz” ve “Selam Sana” adlı dualar katılımcılarla birlikte söylendi.

Her duanın başlangıcında, diyakon, tespihin beş şanlı gizemlerinin her birini okudu ve her gizemi dünyadaki farklı bir kıtanın barışı için cemaati dua etmeye davet etti.

Tespih duasının sonunda herkes, Salve Regina (Sağol Kraliçe) ilahisini Latince olarak söyledi. Ardından Alsancak Rosario Kilisesi’nin başrahibi Peder İgor dua edenlerle karşılıklı olarak Kutsal Bakire Meryem’e Yakarışı söyledi.

Bu litani (yakarış) bittikten sonra Monsenyör Martin, Papa Françesko’nun niyetleri için dua etti. Tören, Meryem Ana’nın yardımına yalvarılması için yapılan ve bu şekilde: “Senin himayene sığınıyoruz, Allah’ın Kutsal Annesi. Bu zor günlerde, tüm dünya acı ve endişenin kurbanı olmuşken, sana sığınıyoruz, Allah’ın Annesi ve Bizim Annemiz, koruman altına sığınmak istiyoruz” başlayan dua ile sona erdi. 

Peder Ugo, Meryem Ana Evi’nin rahibesi Caterina, org çalan Serkan Bey ve Katedral’in görevlisi olan Mesut Bey çok güzel şekilde ilahileri söyleyerek bu özel etkinliğe renk kattılar.

Meryem Ana Evi’ndeki dua, Vatikan’ın resmi medya kanallarında Roma saatiyle 18:00’de, dünyanın birçok kanalında ve İzmir Başepiskoposluğu’nun YouTube hesabından canlı yayınlandı. (Nathalie Ritzmann,SAT-7 TÜRK/İzmir)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi