5 Mayıs 2024 Pazar

Episkoposlar, Kuzey İrlanda’daki Kürtajın Barış Sürecini Tehdit Ettiğini Söyledi

Kuzey İrlanda’daki Katolik Episkoposlar, İngiliz hükümetinin Kuzey İrlanda Sağlık Bakanlığı’nı kürtaj hizmetlerini uygulamaya zorlamasının bölgedeki barış sürecini tehdit ettiği konusunda uyardı.

Kuzey İrlanda Dışişleri Bakanı Brandon Lewis, yerel hükümete en geç 31 Mart 2022’ye kadar tüm kürtaj hizmetlerinin sunulmasını emretti. Bölgede hamileliğin 12. haftasına dek her koşulda kürtaja izin veren mevzuat, 2019 yılında Londra’da tanıtıldı. Hareket, geniş kesimler tarafından eleştirildi ve Kuzey İrlanda’nın Westminster’deki tüm temsilcileri tarafından karşı oy kullandı.

Kilise liderleri, kürtajı Kuzey İrlanda’ya kadar genişletmek için yapılan hareketi ‘haksız ve rahatsız edici’ olarak tanımlayarak, Katolik ve Protestan cemaatler arasındaki ilişkilere zarar verebileceğini belirtti.

Armagh Başepiskoposu Eamon Martin

Armagh Başepiskoposu Eamon Martin ve Kuzey İrlanda’daki diğer dört episkopos, tek taraflı dayatmayı olumlu karşılayan politikacıları eleştirerek, kürtajı önemli bir seçim sorunu olarak kabul etmeye çağırdı. Açıklamada, ‘‘Toplumumuz, önümüzdeki aylarda yerel meclis seçimine hazırlanırken, tüm Katolikleri ve insan yaşamının dokunulmazlığı konusunda aynı görüşü paylaşanları, Westminster hükümeti tarafından getirilen tek taraflı dayatmaların üzerinde düşünmeye teşvik ediyoruz. Bir anne ve doğmamış çocuğu için eşit yaşam hakkına ve merhametli bakıma inanan herkesi, yerel adaylardan ve siyasi partilerden tüm sorunların en temelinde olan bu konudaki tutumlarını açıklamalarını istemeye davet ediyoruz’’ ifadeleri yer aldı.

Yeni plana göre, kadının fiziksel veya zihinsel sağlığı söz konusu olduğunda 24 haftaya kadar kürtaja izin verilirken, ölümcül fetal anormallik olarak adlandırılan durumlarda zaman sınırlaması bulunmuyor.

Episkoposlar, ‘‘Kuzey İrlanda’daki ortak barış arayışı, yaşam hakkının kısıtlanmasını ve insan onurunun aşağılanmasını toplu olarak reddetmemize dayanıyor. İnsan yaşamının korunması argümanından asla vazgeçilemez veya insan hakları uzmanlarına havale edilemez. Hristiyanlar ve tüm iyi niyetli insanlar, doğmamış çocukların korunmaya değer birer insan olduğu gerçeğini tamamen göz ardı etmeye yönelik herhangi bir girişimde asla sessiz kalmamalı ve seslerini yükseltmekten kaçınmamalı’’ dedi. (cruxnow)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi