fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Katolik Rahip, Umutsuzlara Umut Vermek İçin Yaşıyor

Bir Katolik rahip, umutsuzlara umut vermek için bir zamanlar kaçırıldığı ülkeye geri dönüyor.

Son yedi yıldır Roma’daki Papalık Urban Üniversitesi’nde felsefe okuyan Peder Charles Mbikoyo’nun hikâyesi 1988’de 12 yaşındayken teoloji eğitimine başladığı Güney Sudan’da başlıyor.

Çalışmaları bir yılın ardından isyancıların kapıyı çalmasıyla kesintiye uğradı. Peder Mbikoyo, öfkeli grubun teoloji öğrencilerine dışarı çıkmalarını emrettiğini söyledi. Tereddüt etmelerine rağmen dışarıdaki adamların ‘kapıyı açmazsanız, binayla birlikte bizi de yok edecekler’ uyarısı üzerine kapıyı açtılar.

Peder Mbikoyo, 40 öğrenci ve rektör ile birlikte götürüldü. Sonraki üç ay boyunca çocuklar sıkı bir askeri eğitimden geçti. Peder, ‘‘Eve dönme umudumuzu kaybetmiştik. Okula dönme ve rahip olma umudumuzu kaybetmiştik’’ dedi. Okulun rektörü çocuklarla kalabilmek için serbest bırakılmayı reddetti. Peder Mbikoyo, ‘‘Rektörün sözleri bana umut verdi ve bizleri koruyan bir Tanrı’nın varlığını anlamamı sağladı’’ dedi.

Aylarca esaret altında kaldıktan sonra, diğer dört çocukla birlikte kaçmanın bir yolunu buldu. Tehlikeli bir yolculuğun ardından Yei adlı bir kasabaya ulaştılar ve orada teoloji eğitimine devam ettiler. Peder, ‘‘Bir ay sonra isyancıların Yei’yi ele geçirmeye geldiğini duyduk. Bizi tekrar bulurlarsa ya öldüreceklerdi ya da savaşmak için ön cepheye götüreceklerdi’’ dedi.

Kızıl Haç, öğrencileri evleri götürdü. Teoloji okulu isyancılardan kaçınmak için Rimenze’den Nzara’ya taşındı, ancak saldırganlar onları bularak tekrar saldırdı. Ülkeyi terk eden Peder Mbikoyo, Orta Afrika Cumhuriyeti’ne taşındı. Orada üç yıl yaşadıktan sonra eğitimine devam etmek için Uganda’ya gitti. Peder, ‘‘Uzun yıllar ailemi görmeden yaşadım. Sekiz ila dokuz sene ailemden uzak kaldım. Çünkü sürgündeydim ve eve döndüğümüzde bizi askere almalarından korktuk’’ dedi.

İkinci Sudan İç Savaşı’nın sona ermesinden sonra 2007’de görevlendirildi. ‘‘Rahip olduğumda, ‘Bu gerçek bir iş’ dedim. Çünkü tüm bu acılarla belki de bunun benim kararım olmadığını düşünerek okuldan uzaklaşabilirdim. Neden bu kadar acı çekeyim ki? Ancak bunun gerçek işim olduğunu anladım’’ diyen Peder Mbikoyo, Roma’da eğitimini tamamladıktan sonra Güney Sudan’a dönmeye hazırlanıyor.

Yaşadığı deneyimlerle insanlara umut vermek isteyen Peder, ‘‘Ülkem sıkıntı içinde ve herkes travma yaşıyor. Rahip olarak geri döndüğümde görevim, umudunu yitirenlere umut vermek olacak. Şartlar ne olursa olsun onları inançlarına sadık kalmaları ve seçmek istedikleri mesleği sürdürmeleri için teşvik edeceğim’’ dedi.

kurgu için: https://www.youtube.com/watch?v=6znaXslj0o0

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi