7 Mayıs 2024 Salı

Ermeni Apostolik Kiliselerinde Kutsal Diriliş Yortusu

Ermeni Apostolik Kiliselerinde, Surp Zadig (Kutsal Diriliş) Yortusu büyük coşkuyla kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Kutsal Sunu Ayini’ni (Surp Badarak) gerçekleştirdi ve vaaz verdi.

9 Nisan 2023 Pazar günü Ermeni Apostolik Kiliselerinde Rab İsa Mesih’in Dirilişi Yortusu (Surp Zadig), din adamı bulunan tüm kiliselerdeki Surp Badarak’lar ile büyük coşku ve katılımla kutlandı. 

Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin Katedrali’ndeki Surp Badarak’ı Patrik Kadasetli Sahak II sundu. Sunaktaki yardımcılıklarını kilisenin din görevlisi Rahip Kasbar Garabedyan ve diyakos Rober Küçükakbulut yaparken, kilisenin astdiyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Tören Patrik Hazretlerinin kortej halinde “Hıraşapar” duası ile kiliseye girişi ile başladı. Surp Badarak’ta günün İncil okuma parçasını Diyakos Rober okurken Kutsal Kase’yi Rahip Kasbar getirdi. 

Kumkapı Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı başkanı Hırant Moskofyan, Karagözyan Yetimhanesi Vakfı başkanı Dikran Gülmezgil, yöneticiler, bazı kilise vakfı yöneticileri, PSYK başkanı Herman Kavafyan ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, şefleri Hovsep Kuyumcuyan yönetiminde Koğtan Korosu üyeleri seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bölümler şöyle;

“Günah, Tanrı ile olan ilişkimizin kesilmesidir”

”Sevgili kardeşlerim bugün iman hayatımızın doruğunu kutluyoruz. Bugün Rab İsa Mesih’in mezardan dirilişini kutluyoruz. Bu kilise için o kadar önemli ki senenin 52 pazarı diriliş haftasıdır. ‘Giragi, Kiriyaki’ (Pazar) Rab’bin günü demektir. Haftanın ilk günü Pazar, İsa dirildi. Kiliselerin Pazar badarak’ı dirilişe ithaf edilmiştir. Bu kadar önemli bir bayramı her Hristiyan’ın iyi anlaması lazım onun için İncil’inizi okumalısınız. İncili okumalı ve oradaki olayları anlamalısınız.

Peki İsa Mesih ne yapmıştı ki O’nu böyle bir Haçın üstüne gerdiler. Suçu neydi? Tanrı’nın planına göre suçu bizdik. Bizim günahlarımız. Çünkü Tanrı Kutsal Kitabında, onun için okumalısınız, insanla kendi arasındaki ilişkiyi açıklar ve günahın çok ciddi bir şey olduğunu bize söyler. Günah Tanrı ile olan ilişkimizin kesilmesidir.

Bizim günahlarımız Tanrı ile aramızı açar ve biz bir türlü Tanrı’ya gidemeyiz. Günahın ücreti ölümdür. Günah bizi olmamız gereken insanlardan daha aşağı seviyeye çeker ve hiç bir zaman biz Tanrı ile birleşemeyiz. Kutsal Tanrı ile birleşmemiz için günahlarımızdan kurtulmamız, arınmamız gerekir.

Öyleyse İsa Mesih geldi dünyaya, o kuzu, o kurban olmak için, kanıyla günahlarımızın borcunu ödemek için. Haç’a çıkmasının nedeni işte buydu. Hiç kimse O’nu öldüremezdi ama Kendisi sundu hayatını bir kurban olarak ve Haçın üstünde o acı ölümle öldü. Öyle ki O’nun hayatında bir artı vardır. Günahlarımızın borcunun ödenmesi vardır ve biz günahlarımızı itiraf ederek ve Mesih’i kurtarıcı olarak kabul edip iman edip vaftiz olduğumuzda, Surp Badarak’tan aldığımızda İsa Mesih ile birleşiriz ve böylece bizim için Tanrıyla birleşme gerçekleşir. Yani kendi gücümüzle değil, Mesih’in kanıyla kurtuluyoruz, yaptığımız iyi işlerden değil, Tanrı’nın bizim için hazırladığı bu kurtuluştan dolayı kurtuluyoruz. Onun için, Mesih bizim için öldü ve Haç’ın üstünde günahların borcunu ödedi. Sonra hem kendisini hem de bizim özgürlüğümüzü sağladı. Yani Tanrıyla mükemmel ilişkiyi sağladı insanlık adına.

Mesih’in dirilişi hakiki, doğru, ahlaklı, belki dünyanın göreceği en kaliteli insanlar tarafından ilan edildi, bize gelen bu haber sadıktır ve doğrudur. Öyle ki Mesih ölülerden gerçekten dirilmiştir, bundan hiç şüphemiz yok. Bizim hayattaki en büyük umudumuz ve sonsuz hayat garantimiz Mesih’in ölülerden dirilmesidir ve bugün biz bunu kutluyoruz.

Mesih’in Dirilişi’nin sırrı sizlere açılsın diye dua ediyorum. Gözlerinizdeki perdeler çekilsin ve İsa Mesih’in ölülerden dirildiğini siz bilesiniz. Çünkü İsa ölülerden dirilmediyse bizim hiç bir umudumuz yok, sadece O kurtulmuşsa biz de kurtulacağız, O dirilmişse biz de dirileceğiz. Onun için bu bayramın sevincini hissedin, bu bayramın büyüklüğünü hissedin, az sonra Hağortutyun (Komünyon) alacaksınız, İsa Mesih’le, dirilmiş kurtarıcıyla birleştiğinizi anlayın. İçinize o Kutsiyeti alın ve yaşantınız ona uygun olarak devam etsin. Tanrı hepinizi korusun, bereketlesin, Zadiğin gücü, ruhsal baharın gücü içinize girsin. Tanrısal yeni bir soluk versin size, ölmeye yüz tutmuş olan şeyleriniz dirilsin, canlansın, yeni bir başlangıç olsun, bol ürün vermeniz için yeni bir bahar olsun. Krisdos Hariyav i Merelots (Mesih ölülerden dirildi.) Tsez mez medz Avedis (size bize büyük müjde)

Vaazların ardından Rab’bin Duası okundu, toplu tövbeyi Rahip Kasbar yaptırdı. ”Der Voğormya” (Rab merhamet et) ilahisinden sonra “Hağortutyun” (Komünyon) verildi.

Ardından kortej halinde kilisenin kurucusu Kazaz Harutyun Amira Bezciyan’ın mezarı başında “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu ve sonra yine kortej halinde Patrikhane binasına geçildi. Burada Patrik Hazretlerinin ekmek,tuz ve suyu kutsaması, hep birlikte söylenen Rab’bin duası ve gelecek yıl yeniden buluşulması dilekleri ile tören son buldu. Patrik Sahak II orada bulunanlara söyleyecek sözleri var mı diye sordu. Bazı inanlılar kısa konuşmalar yaptılar, orada bulunmaktan ve Patrikleri’nin varlığından mutluluklarını dile getirdiler. Sonrasında Patrik Sahak II geleneksel olarak, boyanmış Paskalya yumurtası dağıttı. 

Patrik Kadasetli Sahak II. öğleden sonra ise Patriklik makamına bağlı din adamları ile birlikte Kazaz Harutyun Amira salonuna geçerek kilise, vakıf, kurum ve okul yöneticilerinin tebriklerini kabul etti ve Diriliş Yortusu’nu kutladı. 

Kiliseyi Koruyan Polis Memurları Onurlandırıldı

Endonezya Ulusal Polis Teşkilatı, Mayıs 2018'de Surabaya'da bombalanan üç kiliseyi koruyan polis memurlarını onurlandırdı. Aynı Gün Üç Ayrı...

Myanmar Ordusu, Kilise Hizmetlerine Kısıtlama Getirdi

Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusu, Chin eyaletinde kilise hizmetlerine kısıtlama getirdi. 22 Nisan'da milislerin hükümet yetkililerini taşıyan...

Serbest Bırakılan Pastör Yeniden Tutuklandı

Myanmar'da Yeni Yıl kutlamaları vesilesiyle 3.300 mahkum serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Baptist pastör ise aynı gün içinde...

Etiyopyalı Hristiyanlar Barış İstiyor

Etiyopya Adigrat Episkoposluğu'ndan Episkopos Tesfasellassie Medhin, bölgede Tanrı'nın halkının dayanılmaz acılara maruz kaldığını söyleyerek, 2 Kasım 2022...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi