8 Mayıs 2024 Çarşamba

İzmir’de Paskalya Arifesi ve Bayramı Kutlaması

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Kutsal Paskalya Arife Ayini ve Paskalya Bayramı görkemli şekilde gerçekleştirildi.

Cumartesi akşamı Paskalya Arifesi İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Metropoliti Bartholomeos Samaras ve Diyakonu Andrew Ayin’in ilk bölümüne katıldılar. 

Paskalya Arifesi geleneksel dört temel aşama ile yapıldı. Önce Katedral’in kapısında ateşin kutsanması ve Paskalya mumunun hazırlanmasını içeren ışık töreni oldu. Monsenyör Martin, Arife’nin anlamını açıkladıktan sonra ateşi takdis etti ve Paskalya mumu üzerine bir haç çizdi, üstüne Alfa harfini, altına Omega harfini ve etrafına yılın tarihini yazdı. Ardından Paskalya mumunu ateşle yaktı ve rahipler cemaatin de mumlarını yaktıktan sonra sunağa doğru yürüyüş ilk olarak Peder Alessandro’nun mumu tutarak ilerlemesiyle başladı ve kilise yavaş yavaş ışıklandırıldı.

Katedral’in Koro Şefi Ozan Karagöz tarafından Latince yaklaşık on dakikalık “Praeconium Paschale” (Paskalya Övgüsü) ilahisi söylendi. Ardından ikinci bölümde Kutsal Kitap okuması yapıldı. Okumalara Yaratılış Kitabı’ndan sözlerle başlanarak birinci ve ikinci okuma olarak, Mısır’dan Çıkış Kitabı’ndan sözlerle, Peygamber Hezekiyel’in kitabından ve Aziz Pavlus’un Romalılara Mektubu’ndan sözler ile devam edildi. Sonra Peder Alessandro, Aziz Matta tarafından yazılan Mesih İsa’nın Müjdesi’nden sözler okudu. 

Monsenyör Martin Türkçe verdiği vaazında: “Paskalya ile birlikte kurtuluşun mutlak başlangıcını kutluyoruz. Yeni başlangıçları kutluyoruz. Tanrı, insanlık tarihine ve aynı şekilde her insanın kaderine köklü bir değişim, mutlak bir yenilik getirmeye muktedirdir. Paskalya bizi yaşamımızın her anında, özellikle de her şey kaybolmuş gibi göründüğünde, yeni yaşamın işaretlerini beklemeye, aramaya ve bulmaya davet eder… Mesih’in ölümü, Allah’ın tamamen yokmuş gibi göründüğü geceydi. O Görünmez ve dokunulmaz. İnsan varlığından uzak. Ve şimdi, bu mezar ve umutsuzluk gecesinde, yeni şafağın ışığı parlıyor. Mesih’in dirilişini kutlarken, aynı olayı yeniden yaşıyoruz. Bu geçmiş bir olay, sadece bir anı değil, her zaman mevcut, her zaman canlandırıcı, her birimiz için yaşam kaynağı olan bir olaydır. Bu gece onu iman ve sevinç içinde yaşıyoruz. Dirilmiş Rabbi, öğrencileri olarak sevgiyle karşılayalım. Kalplerimizi ona açalım. Dirilmiş Rabbin ışığı yüzümüzde parlasın, sevincimiz kardeşlerimizi imanlarında teyit etsin. ” dedi. Ardından Peder Pascal İngilizce olarak vaaz verdi.

Üçüncü bölüm vaftiz suyunun takdisiydi. Koro şefi Ozan Karagöz tarafından “Azizlere Yakarış’’ ilahisi söylendikten sonra Mons. Martin vaftiz suyunu takdis etti ve Paskalya mumu suya batırıldı. Sonra vaftiz yeminlerinin yenilenmesi tüm cemaat ile birlikte yapıldı.

Ardından Paskalya mumunu ateşle yeniden yaktı ve tekrar cemaatin mumlarını da yaktıktan sonra Monsenyör Martin herkesi takdis etti. Efkaristiya Kutlaması ile Arife’nin dördüncü bölümü bitirildi.

Ertesi gün, Paskalya Bayramı, dopdolu olan Aziz Yuhanna Katedrali’nde farklı dillerde ve Monsenyör Martin tarafından tekrar yönetildi.  Roma’dan gelen Fransisken Küçük Kardeşler Rahip Topluluğu (OFM) Genel Bakanı Peder Massimo Fusarelli, Asya-Okyanusya için OFM Yönetici Kurulunun Türkiye Genel Temsilcisi Peder John Wong ve İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler de Ayin’e katıldılar.

Başepiskopos tüm katılımcıları takdis ettikten ve Yuhanna kitabı’ndan sözler okunduktan sonra Mons. Martin verdiği vaazında, “…Mesih’in dirilişi Kilise’ye ait olan gerçektir. Kilise Paskalya gizeminden doğmuştur. Bu nedenle Kilise hepimiz için kurtuluşun sakramentidir. Tüm Kilise, Dirilmiş Olana olan imanın taşıyıcısı olacaktır. İmanımız Kilise’nin armağanıdır. 

Bugün burada sevinç içindeysek, bunun nedeni Kilise’yi oluşturuyor olmamızdır; Dirilen İsa’nın etrafında. O mevcuttur; Paskalya gizemi her Efkaristiya kutlamasında mevcuttur. İmanımızla kurduğumuz her samimi ve gerçek ilişkide mevcuttur. 

Diriliş ile Mesih’in insanlığı derinden, kökten değişir: İsa ölümden ilahi yaşama geçer ve eğer onunla birlikteysek bizim içsel ve insani durumumuz da değişir. Yaşamlarımıza ışık ve sevinç getirir…” dedi.

Paskalya Bayramı Töreni bittikten sonra tüm gelenler Katedral’in avlusunda toplandı ve ikram paylaşıldı.

Ozan Karagöz’ün yönetimindeki Katedral’in korosu, orgu çalan Yasemin Perşembe ve Katedral’in görevlisi Mesut Kalaycı bu görkemli Ayinlere Türkçe, İngilizce ve Latince ilahileriyle muhteşem şekilde renk kattılar.

(SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi