5 Mayıs 2024 Pazar

Ermeni Apostolik Kilisesi Kutsal Doğuş Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Apostolik Kilisesi, Kutsal Doğuş Yortusu’nu (Surp Dzınunt) kutladı. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetinde, 5 Ocak Perşembe akşamı, Samatya Surp Kevork Kilisesi’nde Doğuş Yortusu Arifesi (Cırakaluyts Badarakı) Kilisenin Din görevlisi Peder Zohrab Civanyan eli ile sunuldu. Tören sonrası bahçede bereketin simgesi olarak ekmek, tuz ve su kutsandı. 

Ermeni Apostolik Kilisesi’nin 6 Ocak günü kutladığı Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş) Yortusu, 5 Ocak akşamı sunulan Cırakaluyts (Arife) Badarakı ile başlar. 

Cuma günü (6 Ocak) ise Kumkapı Patriklik Merkez Meryem Ana Katedrali’nde Patrik Kadasetli Sahak II eli ile Kutsal Doğuş Yortusu gerçekleşti. Ayinin sonunda dualarla su kutsanıp içine Haç bırakıldı ve Rab İsa Mesih’in vaftiz töreni sembolik olarak yapıldı. Tören sonunda Kortej halinde Patrikhane binasına geçildi, burada Patrik Sahak II. ekmek, tuz ve suyu kutsayarak Patrikhane’ye bereket diledi. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, bu yıl 5 Ocak 2023 Perşembe akşamı, Samatya Surp Kevork Kilisesi’ndeki Doğuş Yortusu Arifesi Ayini’ne riyaset etti. 

Kilisenin din görevlisi Peder Zohrab Civanyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta (Kutsal Sunu Ayini) Diyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Diyakos Alen Nergis okurken, Kutsal Kase’yi Diyakos Haçik Sarılı getirdi. 

Surp Kevork Kilisesi Vakfı başkanı Nurhan Davulcu, vakıf yöneticileri ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Kilisenin Sahakyan Korosu üyeleri şefleri Sevan Agoşyan yönetiminde seslendirdiler. 

Ayinde, Komünyon (Hağortutyun) dağıtımndan önce Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”İsa Mesih’in doğuşu, insanlığa gelmiş en iyi haberdir. Daha iyi bir haber yok. Büyük harfle yazılacak müjdedir. Çünkü Tanrı, İsa Mesih’in içinde beden aldı ve bize doğrudan gözüktü. Tanrı için imkansız bir şey yok. Tanrı için her şey mümkün. Bizim anlamadığımız, bu dünyada çok şey var. İnsani şeyleri aklımız alamazken bu büyük sırrı da aklımız almıyor. Ama şunu bilmemiz gerekiyor. Tanrı, biz insanlara kendini açmak için Mesih’te bedenleşti.

İsa Mesih geldi ve bize dedi ki; Korkmayın çocuklar, insan babasından korkar mı? Tanrımız, yaratıcımız bizim babamızdır, göklerde olan babamızdır. Bakmayın bu dünyada sürgün olduk biz, yaramaz çocuklar olduk, baba evini bıraktık biz ama Tanrı, yaratıcımız, bizim için muazzam planları var. Siz ona Göksel Baba olarak yaklaşın. O sizin için şölen hazırladı. O kutsalların kutsalıdır. Sizlerse günahkarlarsınız. Temizlenmeden, günahlarınızın borcu ödenmeden O’na gidemezsiniz. Ama siz kendiniz de günahlarınızdan kurtulamazsınız, onun için Tanrı ,Baba Beni gönderdi Ben geldim size. Sizin günahlarınız için kurban olmaya geldim. Ta ki günahlarınızdan arınasınız, Babaya koşasınız diye.

Dünyayı kurtaracak olan şey sevgidir. Ve paylaşmadan sevgi yok. Sadece paylaştığımızda biz sevgiyi somutlaştırabiliriz. İsa doğuşunda diyor ki; Bana gelecekseniz, gelin, sizi olduğunuz gibi kabul ediyorum, ama paylaşmayı bileceksiniz, öğreneceksiniz. Böylece İsa kurtarıcı olmaya başlıyor, henüz daha doğumunda. Bize bir öğreti getiriyor. Diyor ki; Hakiki iman insanın içinde öyle bir duygu oluşturur ki, o insanlığı kurtaracak olan paylaşımı ve sevgiyi gerçekleştirebilir.

Öldükten sonra elbette ki imanımızda İsa bizi kurtaracak. Ama İsa sadece öldükten sonra bizi kurtarmaya gelmedi. İsa bu dünyayı da kurtarmaya geldi. Ve biz çabamızla bunu gerçekleştireceğiz, elimizden geldiği çabayla, kendimizin sevgi çocukları, ışık çocukları olduğumuzu kanıtlayacağız.

Sizler de İncil’inizi açın, okuyun, tekrar okuyun, onları çocuklarınıza anlatın ve dua edin ki Tanrı, bu Doğuş bayramındaki sırları size de açsın. Çünkü o sırlar açılmazsa bayramın zevkini yaşayamayız. Bayram bizim anlattığımız bu sırlar. Bizi kurtaracak olan, içimizin sıkıntısını giderecek olan sırlar bunlar, bunlarda zenginleşmeliyiz. O zaman Mesih’in doğuşu gerçekten bizim için kutlu olur. Hepinizin Surp Dzınunt’unu ve yeni yılını kutluyorum kardeşlerim, kızkardeşlerim. Tanrı’nın Ruhu üzerinizde olsun. O’nun ruhu içimize insin ve Mesih’ten, O’nun doğuşunun, O’nun yaşantısının, Tanrı oğlunun özelliklerini içimize taşısın, içimize huzur getirsin, göklerin pencereleri açılsın bereket yağsın. Tanrı’yı öfkelendirecek çok şeyler yapıyoruz, insanlar, insanlık uygarlığı olarak, ellerimizi göğe açalım af dileyelim ve bebek İsa’yı yükseltelim göğe doğru. Diyelim ki bize bakma, sen İsa’ya bak, sen O’na bak ve bize merhamet et. ‘Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki biricik oğlunu verdi. Ta ki O’na iman edenler yok olmasınlar ama ebedi hayata sahip olsunlar.’ Müjde budur. Bizi mutlu edecek iyi haber budur. Büyük harfle yazılacak olan ‘MÜJDE’ budur. Eğer Tanrı biricik oğlunu verdiyse, onunla beraber her şeyi verecektir, yeter ki biz istenesini bilelim O’nu önünde durmasını bilelim. Bayramın sevinci bereketi sizlerle olsun. Dünyaya esenlik, huzur, barış gelsin, yarınlardan korkmadan yaşayabilme cesareti geldin içimize. Tanrı bizimle beraberdir. Tanrı’nın, İsa’nın bir diğer adı ‘Emanuel’dir, yani Tanrı bizimle demektir, öyle ki Tanrı bizimle beraber. İsa doğdu ve bir daha hiç ayrılmadı bizden. Göğe yükselmesi fark etmez, her Badarak’ta O’nun bedenini ve kanını alıyoruz, vaftizimizle beraber artık hiç ayrılamayız O’ndan, O’nunla beraberiz, öyle ki İsa ile beraber hepimiz doğduk ve İsa tekrar ve tekrar içimizde doğmaya hazır. “Mesih doğdu ve belirdi, size bize büyük müjde.”

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu. Patrik Hazretleri’nin yaptırdığı toplu tövbenin ardından Komünyon (Hağortutyun) dağıtıldı. 

Kutsal Sunu bitiminde ışıklar söndürüldü ve tüm inanlılar ve din adamları ellerinde mumlarla kortej halinde bahçeye çıktılar. Burada okunan dualar ve ilahilerle Patrik Kadasetli Sahak II, ekmek, tuz ve suyu kutsayarak bereketli yıl dileğinde bulundu. Patrik Hazretleri’nin son kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile tören son buldu. 
Sonrasında kutsanmış ekmek ve tuz inanlılara dağıtıldı. Ellerindeki yanan mumlarla tüm inanlılar evlerinin yolunu tuttular. 

6 Ocak Cuma sabahı ise Kutsal Doğuş Yortusu, (Surp Dzınunt Badarak’ı) Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin kortej halinde, çalınan çanlar eşliğinde, “Hıraşapar” duaları ile Patriklik Merkez Meryem Ana (Surp Asdvadzadzin) Katedrali’ne girişi ile başladı. 

Patrik Hazretleri’nin sunduğu Kutsal Sunu Ayini’nde, sunaktaki yardımcılığını Kilise’nin din görevlisi Rahip Kasbar Garabedyan yaptı. Kilisenin diyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Rahip Kasbar Garabedyan okurken, Kutsal Kase’yi Diyakos Rober Küçükakbulut getirdi. 

Ekümenik Patrik Bartholomeos Hazretleri’nin temsilcisi Episkopos Paisios, Meryem Ana Kilisesi Vakfı başkanı Hrant Moskofyan, yönetim kurulu üyeleri, bazı kilise vakıf yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Kilise’nin Koğtan korosu üyeleri, şefleri Hovsep Kuyumcuyan yönetiminde seslendirdiler. 

Patrik Sahak II. Kutsal Sunu sırasında Ermenice ve Türkçe vaaz verdi.

Vaazından bazı yerler şu şekilde: “Sevgili kardeşlerim, inancımızın en büyük bayramlarından birini kutluyoruz, bu bayram Efendimiz İsa Mesih’in bedenleşmesi bayramı, aynı zamanda biz farklı olarak bu bayramda diğer dünya kiliselerinden farklı olarak İsa Mesih’in vaftizini de kutluyoruz, yani bizim için çifte bayram. Bu çifte bayramı bizim kilisemiz ‘Asdvadzahaydnutyun’ yani Tanrı’nın kendini açması bayramı olarak anlıyor. Yani İsa Mesih’in doğumunda ve vaftizinde biz Tanrı’ya ilişkin açılımlara ulaşıyoruz. İsa Mesih’in vaftizi de bizim için büyük bir olay çünkü bu vaftizle beraber kendisi görevine başladı, bizi kurtarma görevine başladı. 

İsa dedi ki; izin ver doğru olanı bize yapmak gerekir. Ve vaftiz oldu. Vaftiz olduğunda inancımızın o en temel öğretisi, Kutsal Üçlük kendini belirtti. Gökten güvercin gibi Tanrı’nın ruhu İsa’nın üstüne indi ve gökten Baba Tanrı’nın sesi yankılandı “Sevgili Oğlum budur Ondan razıyım” dedi. Böylece, Baba, Oğul, Kutsal Ruh üçlemesi burada kendini açtı. Biz de bu isimle vaftiz oluruz, Baba Oğul ve Kutsal Ruh ismiyle. İsa Mesih’in bize ön gördüğü vaftiz Kutsal Üçlü’nün adıyladır. 

Bizim için Doğuş bayramı kendi içinde farklı anlamlar içerdiği gibi, aynı zamanda vaftiz de kendi içinde anlamlar içerir. Mesih niçin vaftiz oldu? Çünkü görevine başladı vaftizle. Mesih’in görevi nedir? Günahları üstlenmek. En nihayetinde haçın üstünde hayatını günahlar için kurban vermek. Dolayısıyla günahları üstlenme işine Ürdün nehrinde başladı. İsa o nehre girdi, oraya bırakılan günahları üstlenmek için. Yani İsa günahkar olduğu için girmedi nehre. Günahsız olduğu için girdi ve ordaki günahları üstlenmeye başladı, günahları üstlenme misyonu bu şekilde başladı.

Aynı zamanda bu bayram günahlarımızı bırakmanın bayramı. Günahlarımızı Mesih’in üstüne yığmanın bayramı. Bizim günahlarımızı üstlenmek için hayatını feda etti. O’nun birinci amacı buydu.

İsa Mesih’le beraber biz yeni bir Adem’e kavuştuk. O, yeni bir başlangıçtır. O’nunla, vaftiz vasıtasıyla birleşerek biz yeni bir başlangıca erişiriz. Yeni insanlık olur ve Kilise İsa Mesih’in bedeni olur. Mesih’in doğumu, vaftizi, her ikisi de büyük olaylar, ama bütün bunlatın bizdeki çağrısı şu; Senin için bu kadar büyük fedakarlıklara katlanmış olan İsa Mesih’e karşı senin tavrın ne olacak. Yeni yılda ne olacak, ne yapacaksın, ne diyeceksin? Tanrı sözünü söyledi, vereceğini verdi, kurbanını sundu, şimdi senin sözün ne?

Bugün gel ve bir söz ver senin kurtarıcına, hediyeni getir ayaklarına koy. O zaman senin için bayram, bayram olacak. Sende bir yaşam dönüşümü sağlayacak. Hepinizin bayramını kutluyorum sevgili kardeşlerim. Tanrı göklerden bu bayramın lütuflarını yağdırsın üstümüze, barış, esenlik, kardeşlik olsun. “Mesih doğdu ve belirdi. Size ve bize büyük Müjde.

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu. Ardından toplu tövbeyi Rahip Kasbar Garabedyan yaptırdı. Sonrasında Komünyon (Hağortutyun) dağıtımına geçildi. 

Ayin’in ardından, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin aynı gün İsa Mesih’in Vaftiz edilişini de kutladığı sebeple, Haç suya bırakıldı, ardından Patrik Hazretleri’nin suyu Surp Müron’la (Kutsal Yağ) Mesh edip, sudaki “Haç”la dualar ve ilahiler eşliğinde kutsaması ile, İsa Mesih’in sembolik olarak vaftiz edilişi yaşatıldı. 

Sonrasında Patrik Hazretleri kortej halinde kiliseden çıkarak, ilahiler eşliğinde Patrikhane binasında kabul salonuna geçti. Burada Ekmek, tuz ve suyu kutsayan Patrik Kadasetli Sahak II, yeni yılın Patriklik için de bereketli geçmesi dileğinde bulundu. Hep birlikte söylenen Rab’bin duası, Patrik Sahak II’nin son kutsaması, “İsa doğdu ve belirdi, size bize büyük müjde” sözlerinin ardından, kıdemli okuyucu Artür Bağdasaryan yönetimindeki öğrencilerin Noel şarkıları eşliğinde, törene hizmet eden okuyuculara ve kabul salonunda bulunanlara nar, şarkıları seslendiren öğrencilere hediye paketi dağıtması ile tören son buldu.

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi