4 Mayıs 2024 Cumartesi

Etiyopya’da Savaş Kontrolden Çıkıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, kuzey Etiyopya’da yaşanan iç savaşın kontrolden çıktığını ve yıkımın dehşet verici boyutlara ulaştığını söyledi. Guterres, ‘‘Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki düşmanlıklar artık sona ermeli. Savaşın askeri bir çözüm yolu bulunmuyor’’ dedi. 

İnsani Kriz

Ülke, yaklaşık iki yıldır iç savaş ile mücadele ediyor. Tigray eyaletinde yoğunlaşan ancak diğer bölgelere yayılan çatışma, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından ‘dünyanın en kötü insani krizi’ olarak değerlendirildi.

Çatışmalar sonucu milyonlarca insan yerinden edildi ve temel ihtiyaçlara erişimden yoksun kaldı. Birleşmiş Milletler çatışmaların Ağustos ayında yeniden başlamasından önce bile 13 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu bildirdi. Mart ayından bu yana bölgeye sınırlı sayıda yardımın ulaşmasına izin veren bir ateşkes yürürlükteydi. Amhara, Afar ve Oromia eyaletleri de dâhil olmak üzere Etiyopya’nın diğer bölgelerine yayılan çatışmalar, Sudan’a da sıçrayabilir. Yaşananlara rağmen acil bir ateşkes olasılığı zayıf görünüyor.

Birleşmiş Milletler’in ateşkes çağrısı yaptığı gün, Etiyopya hükümeti Tigray’daki havaalanlarını ve diğer ana altyapıları kontrol altına alma isteğini duyurdu. 

Kilisenin Barış Çağrısı

Acil barış çağrısını yineleyen Papa Françesko, taraflar arasında diyalog çağrısında bulundu. Addis Ababa Metropolitliği Başepiskoposu ve Etiyopya Katolik Episkoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Berhaneyesus D. Souraphiel de benzer çağrılarda bulundu. 

Kardinal Souraphiel, ‘‘Kilise, bütün taraflara barış ve uzlaşıya yer vermeleri, ülkemizi ve halkımızı yıkımdan kurtarmak üzere diyaloga girmeleri için yalvarıyor’’ dedi. Etiyopya halkına çatışmaları yatıştırmak için sorumluluk almaları çağrısında bulunan Kardinal, ‘‘Sözlerimiz bizi barışa götürmeli. Kutsal Kitap, sözlerimizin yaraları iyileştirmesi, uzlaşı ve birliğe götürmesi gerektiğini öğretir. Nefreti ve çekişmeleri beraberinde getiren konuşmalar bizleri yaralamaktadır’’ dedi. (Vatican News)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi