3 Mayıs 2024 Cuma

Gençler, İsa Mesih Hakkında Olumlu Düşünüyor

Dünyanın dört bir yanındaki gençlerle ilgili yapılan yeni bir araştırma, İsa Mesih’e karşı olumlu tutumlar ortaya çıkardı. Ancak raporda, bazılarına göre, İsa Mesih’in dünyaya ve gençlerin kişisel yaşamlarına yaptıkları arasında farkların olduğu görüşü de yer aldı.

Barna tarafından yapılan anket, farklı inanç gruplarını, 26 ülkeyi kapsayan 13-17 yaş arası yaklaşık 25 bin genci kapsıyor.

Gençlerin yaklaşık yarısı (%49) İsa’yı “sevgi dolu ve umut verici” olarak tanımlarken (%46), beşte ikisi (%43) insanları önemsediğini söyledi. Üçte birinden fazlası güvenilir (%39) ve cömert (%37) olduğunu söyledi.

Neredeyse yarısı (%47) Çarmıh’a gerildiğine inanıyor ve üçüncüsü yeniden dirildiğine inanıyor, ancak bu oran başka bir inanca sahip gençler arasında %15’e ve inancı olmayanlar arasında %13’e düşüyor.

”İNSAN BİÇİMİNDEKİ TANRI”

İsa Mesih’in kim olduğu konusundaki inanışların en iyi neyin tanımladığı sorulduğunda, gençlerin en büyük kısmı (%31) onun “insan biçimindeki Tanrı” olduğunu belirtti.

İsa Mesih’in İncil’deki hangi özelliğinin kendileri için en önemli olduğu sorusuna gençler, cevap olarak “bağışlayıcılığı”nı (%39) seçti. İsa Mesih’ini hangi tanımının kendileri için en önemli olduğu sorulduğunda, en yaygın yanıt (%36) “İsa Mesih, günahlarımızı bağışlamaya gelen insan biçimindeki Tanrı’dır” idi. Gençlerin sadece %6’sı İsa Mesih’in “ilgisiz” olduğunu söylerken her 10 kişiden sadece biri “karşı olduğu şeylerle tanındığını” söyledi.

Barna, “Gençlerin İsa Mesih hakkında kötü düşünmeleri nadirdir. İsa Mesih’in küresel izlenimi, onun güvenilir, cömert ve bilge olduğudur” dedi.

Mesih’in bu olumlu algılarına rağmen, gençlerin yalnızca dörtte biri (%24) bugün dünyada gerçek bir fark yarattığını düşünüyor ve dörtte birinden azı (%23) onunla kişisel bir ilişki kurabileceklerine inanıyor.

Barna, “İsa Mesih’in bugün kişisel olarak ve aktif olarak yaşamlarla meşgul olduğuna dair gecikmiş bir his var. Kuşaklar boyunca, gençler Mesih’in yaşamının ve karakterinin ilkelerini alkışlarken bile, İsa Mesih’in vücut bulma, dirilişi ve günümüzle ilgisi hakkındaki öğretilere dair çok az kavrayış ya da inanç vardır. Bu sadece gençlere değil, özellikle Hristiyan çevrelerde onlara öğreten veya yol gösterenlere de yansıyor” diye ekledi. 

“Yetişkinler bu kuşağa, günlük yaşamda da İsa Mesih’in karakterinde kutladıkları ilkelerin ne kadar önemli olduğunu gösterdiler mi?” sorusu soruldu.

Gençlerin İsa Mesih’e olan olumlu algılarına rağmen, gençler övgüde daha sessiz ve sadece %31’i Hristiyanları sevgi dolu görüyor. %42’si İsa’nın bilge olduğunu söylerken, sadece %18’i Hristiyanlar hakkında aynı şeyi hissetti.

Barna Group CEO’su David Kinnaman, “Bu çalışma, günümüz gençlerini dinlememize yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu seslerin sunduğu izlenim, bu neslin açık, kapsayıcı ve farklı inançlara ve bakış açılarına meraklı olduğu yönünde.

Verilerimiz, bu neslin İsa ile derinden ilişki kurmasalar da İsa’ya açık olduklarını ve ilişki kurduklarında olumlu etkiler yaşadıklarını gösteriyor.

Hedefimiz, gençleri uygun ve anlamlı yollarla destekleyebilmemiz ve onlarla etkileşime geçebilmemiz için küresel Kilise’ye yükselen neslin bir resmini sunmaktır” ifadelerini kullandı.

Araştırma, Alpha, Biblica ve World Vision ortaklığında, Christian Vision, Bible Study Fellowship, Christ In Youth ve Association of Christian Schools International’ın ek desteğiyle gerçekleştirildi.

Genç ankete katılanlar Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Meksika, Brezilya, Kolombiya, Honduras, Birleşik Krallık, İrlanda, İspanya, Almanya, Fransa, Hollanda, Polonya, Rusya, Avustralya, Yeni Zelanda, Endonezya, Güney Kore, Malezya, Tayvan, Hindistan, Filipinler, Mısır, Kenya, Nijerya ve Güney Afrika.

Alpha International’ın Küresel Gençlik Direktörü Dan Blythe, “Birkaç nesil geriye gidin ve gençlerin görülmesi ama duyulmaması gerekiyordu.

Ancak, gençlere böyle davranmak bu nesilde işe yaramaz – onları dahil etmek ve onlarla işbirliği yapmak istiyorsanız değil. Dinlemek bu neslin sevgi dilidir.

Açık Nesil çalışması, dünya çapında 25 binden az gencin İsa, İncil ve adalet hakkındaki düşüncelerini paylaştığı küresel bir dinleme alıştırmasıdır.

Kalbim ve umudum, gençler için kalbi olan herkesi onlardan vazgeçmemeye, onları dinlemeye ve onlardan öğrenmeye teşvik etmesi, donatması ve güçlendirmesidir, böylece onları sevip iyi yönetebiliriz” ifadelerini kullandı. (CT)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi