3 Mayıs 2024 Cuma

Hakaretle Suçlanan Hristiyanın Ömür Boyu Hapis Cezası Onandı

Morning Star News’e göre, Pakistan Ravalpindi’deki bir mahkeme, ülkenin tartışmalı küfür yasaları uyarınca suçlu bulunan Hristiyan adamın ömür boyu hapis cezası Mahkûmiyet, delil yetersizliği ve asılsız iddialara rağmen onandı.

22 Haziran’da, Ravalpindi Bölgesi’ndeki mahkeme tarafından 56 yaşındaki Zafar Bhatti’nin dine hakaretten mahkûmiyeti onandı. Mahkemeye sunulan yeni kanıtlar Bhatti’yi hakaret içerikli mesajla doğrudan ilişkilendirmese de bu karara varıldı.

11 Temmuz 2012’de Ahmed Khan, yerel polise kayıtlı olmayan bir numaranın kendisine dine hakaret içerikli bir mesaj gönderdiği konusunda şikâyette bulundu. Şikâyet 295-A maddesine ait olmasına rağmen, yerel polis Pakistan Ceza Kanunu’nun 295-C maddesi uyarınca dine hakaretten soruşturma açmaya zorlandı. 22 Temmuz’da polis Bhatti’yi tutukladı ve kayıtlı olmayan bir numaradan küfür mesajı göndermekle suçladı. Bhatti’ye göre polis, suçu itiraf etmesi için işkence yaptı.

Raporlar, kısa mesajların Bhatti yerine Ghazala Khan adlı bir kadın tarafından gönderildiğini gösteriyor. 11 Kasım 2012’de Khan tutuklandı ve dine hakaretle suçlandı. Nisan 2013’teki duruşmada, Lahor Yüksek Mahkemesi’nden Yargıç Khalid Mehmood, kararı okumak yerine şikâyetçiyi Khan’ı affetmesi için ikna etmeye çalıştı. Kafeletle serbest bırakılan Khan, Kasım 2016’da Hepatit C nedeniyle hayatını kaybetti.

3 Mayıs 2017’de Bhatti, Yargıç Mohammad Yar Gondal tarafından Pakistan Ceza Kanunu’nun 295-C bölümü uyarınca ömür boyu hapse mahkûm edildi. Bhatti’nin avukatı Tahir Bashir, ‘‘Yargıç, bu kararı aşırılık yanlısı grupların baskısı altında verdi. Çünkü Bhatti aleyhine doğrudan bir kanıt yok’’ dedi. Avukat, hayal kırıklığı yaratan karara rağmen Lahor Yüksek Mahkemesi’nin Bhatti’nin temyizini kabul edip müvekkilini beraat ettireceğinden hala umutlu olduğunu söyledi.

Pakistan’da, sahte küfür suçlamaları oldukça yaygın ve asılsız iddialar çete saldırılarını, cinayetleri ve kitlesel protestoları ateşleme potansiyeline sahip. 1987’de anayasaya 295-B ve 295-C maddelerinin eklenmesiyle küfür suçlamalarının sayısı hızla arttı. 1987 ve 2017 yılları arasında Pakistan’da 1.534 kişi dine hakaretle suçlandı.

Suçlamaların yüzde 54’ü azınlık gruplara yöneltildi. Hristiyanlar ülke nüfusunun sadece yüzde 1,6’sını oluştururken, Hristiyanlara yöneltilen 238 suçlama (yüzde 15.5) son derece orantısız. (persecution.org)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi