fbpx
20 Mayıs 2024 Pazartesi

Hatay’da Azize Tekla Bayramı

Azize Tekla, Hatay/Samandağ’da Kendi Adını Taşıyan Kilisede Anıldı

Azize Tekla, Hatay’ın Samandağ ilçesinde özel bir ayinle anıldı. Samandağ’da bulunan ve ismini de Azize Tekla’dan alan Rum Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen ayine Samandağ’ın yanı sıra çevre kiliselerin cemaatlerinden de katılım oldu.

Aslen Konyalı olan ancak yaşamının önemli bölümünü Mersin Silifke’de geçiren Azize Tekla, Hatay/Samandağ’da özel ayinlerle anıldı. Samandağ Azize Tekla Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayin sonunda cemaat üyelerine geleneksel olarak yapılan Hrisi (Buğday Aşı) dağıtıldı.

Azize Tekla’yı Anma Ayini, azizenin isminin verildiği Samandağ Azize Tekla (Mar Takla) Rum Ortodoks Kilisesi’nde yapıldı. Kutsal Ayin, Samandağ Kilisesi Pederleri Trifon Yumurta ve Dimyan Yakupoğlu tarafından icra edildi. Samandağ’da yaşayan Hristiyanların yanı sıra ayine İskenderun, Antakya, Altınözü ve diğer çevre illerden de Hristiyan vatandaşlar katıldı. 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi nedeniyle kutlamalar daha öncekilerine nazaran daha sönüktü.

Yaşamı Boyunca Hastalara Şifa Oldu

Vaazında günün anlam ve önemini anlatan Samandağ Ortodoks Kilisesi Pederi Trifon Yumurta, Azize Tekla’nın inancı uğruna büyük eziyetler çektiğini söyledi. Yaşadığı yıllarda hastalara şifa olmaya çalışan Azize Tekla’nın ismine yapılmış olan bu kilisede her yıl görkemli bir ayin yapıldığına da işaret eden Peder Trifon Yumurta, Azize Tekla aracılığıyla tüm hastalara da Tanrı’dan şifa dileğinde bulundu.

Mumların yakıldığı ve duaların göğe yükseldiği ayin sonrasında ise kilise bahçesinde katılanlara yöresel yemek olan ‘‘Hrisi’’ ikram edildi. Geceden ateşe konan kazanlar içerisinde et ve buğday gece boyu pişirilerek bayram gününe hazır hale getirildi. Bu kutsal ayine katılan tüm cemaat üyelerine kazanlarda pişirilen Hrisi dağıtıldı ve bayramın tadı doyasıya çıkarıldı.

Hazırlıklar Bir Gün Önceden Başladı

Samandağ’daki kilisenin de adını taşıdığı Azize Thekla’yı anma gününün hazırlıkları ise bir gün önceden başladı. Bayram günü dağıtılacak olan Hrisi için kazanların altı geceden yanmaya başladı. Sevgi yemeği adı verilen etkinliğin öncesinde hazırlıklar için toplanan Samandağ halkı o günün akşam yemeğini de hep birlikte yedi. Ortak sofranın tadı ise damaklarda kaldı. Samandağ Kilisesi Yöneticileri, emeği geçen herkese teşekkür ettiler.(SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Saldırının Ardından Katolik Okulun Kapatılması Emredildi

Nijerya'daki Makurdi Episkoposluğu, düzenlenen saldırının ardından öğrencilerin ve personelin güvenliği için Peder Angus Frazer Memorial Lisesi'nin derhal...

BBC, Dini Yayınların Önemini Paylaştı

Dini yayınlarda 100. yılını kutlayan BBC, günümüz medyasında dini içeriklerin önemini vurgulayarak televizyon ve radyo programlarına devam...

İran Cumhurbaşkanı Reisi Öldü: Ülkede Olağanüstü Hal İlan Edildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Reisi'nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan...

Okulda Kutsal Kitap Ayetlerinin Paylaşılmasına Yönelik Engel Kaldırıldı

Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi (ACLJ), iki öğrencinin inanç özgürlüğünün kısıtlandığı davadan sevinçle ayrıldı. 9 yaşındaki iki ilkokul...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi