30 Nisan 2024 Salı

Hataylı Ortodokslar Paskalya Orucu’na Başladı

Hatay’da; başta İskenderun olmak üzere, Antakya, Samandağ, Altınözü ve Arsuz ilçelerinde bulunan Ortodokslar, “Beyaz Yememe Karnavalı”nın ardından ‘Kutsal Oruç’ Dönemine başladı. Büyük Oruç Dönemi 49 gün sürecek.

Ortodoks Kiliseleri’nde de Diriliş Bayramı öncesindeki devre olan “Büyük Oruç” Dönemi, Et Yememe Karnavalının ardından Beyaz Yememe Karnavalı ile başladı. Oruç Dönemi; oruç tutmanın yanı sıra ayinler, özel dualar, Tövbe ve İtiraf Gizemini de kapsayacak.

Büyük Oruç Dönemi, Ortodoks Kiliselerinde Paskalya (Diriliş) Bayramı’nın eşsiz coşkusunu kutladığımız bayram gününden 49 gün önce başlar. Bu bağlamda, bölgedeki tüm Ortodoks Kilislerinde, geçtiğimiz Pazar günü kutlanan Beyaz Yememe Karnavalı ile 49 günlük oruç dönemi de başlamış oldu.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi ve Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kiliseleri başta olmak üzere, Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesi, Altınözü Sarılar Aziz Gregorios Rum Ortodoks Kilisesi, Altınözü Tokaçlı Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi ve Arsuz Aziz Yuhanna Rum Ortodoks Kiliselerinde gerçekleştirilen özel ayinlerin sonunda, bölgedeki tüm Ortodoks Cemaati, Paskalya Bayramı öncesinde oruç dönemine girdi.

Oruç dönemi ile ilgili düşüncelerin aldığımız İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Pederlerinden Yusuf Nicholas Papasoğlu, cemaatin bereketli bir oruç dönemi geçirmesini temenni etti. Oruç döneminde kilisede gerçekleştirilecek dua ve ayinler hakkında da bilgiler veren Papasoğlu; “İlk olarak bu oruç dönemine başlamadan önce Triodi denen bir dönemden geçtik. Ardından, Vergi Görevlisi ve Ferisi Pazarı, daha sonra Kaybolan Oğul Pazarını idrak ettik. Et Yememe Yortusundan sonra son olarak da Beyaz Yememe yortusu vardı. Kilisemiz bizi işte bu süreçte oruç dönemine hazırladı.

Vergi Görevlisi ve Ferisi Pazarında bize alçak gönüllülük öğretildi, ardından Kaybolan Oğul Pazarında günah işledikten sonra günahlarımızın farkına varıp Rabbimize nasıl geri döneceğimizi kilisemiz bizlere anlattı. Et ve Beyaz yememe pazarından sonra orucumuza başladık.

Bu dönem içerisinde kilisemizde litürjik olarak her gün dualar olacak. Pazartesi’den Perşembe’ye kadar Büyük Yatsı Duaları yapılacak. Çarşamba ve Cuma günleri Projesmeni (Kutsanmış Ekmek) Ayinlerimiz vardır. Cuma günü ayriyeten Meryem Ana’ya övdü duası da var. Bu oruç dönemi büyük elem haftasına kadar devam edecek.

Rabbimizden dilerim ki tüm cemaatimiz bu dönemde dualarla, oruçla, tövbeyle birlikte bereketli bir oruç dönemi geçirsin” diye konuştu.

Bölgedeki Ortodokslar, Beyaz Yememe Yortusundan bir hafta önce Et Orucuna başlamıştı. Ortodoks Kiliselerinde Beyaz (Süt ve Süt Ürünleri) Yememe Karnavalının kutlandığı Pazar gününe, aynı zamanda Litürjik dilde Bağışlanma (Af) Pazarı adı da verilmektedir. Büyük oruç döneminin sonunda Paskalya Bayramı da coşkuyla kutlanacak.

Latince “Carne Vale” (Ete veda) sözünden gelen karnaval, et yenilmeyen paskalya orucu öncesinde düzenlenen şenlikleri ifade etmek için kullanılır. İskenderun ve çevresinde yıllardır gelenek hale gelen Oruç Dönemine Giriş Karnavalları, Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde maalesef gerçekleştirilemedi. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi