2 Mayıs 2024 Perşembe

Hindistan’da Barış için Dua Günü Düzenlendi

Hindistan Katolik Kilisesi, Manipur’da devam eden şiddetin sona ermesi için 2 Temmuz Pazar günü ulusal bir dua günü düzenledi.

3 Mayıs’ta eyaletteki Meitei topluluğunun isteklerine karşı gelen Kuki kabilesi olayların başlamasına neden oldu. Yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiği olaylarda 50 bin’den fazla kişi yerinden edildi. İki aydır devam eden çatışmalar henüz son bulmadı. Veriler, Imphal Başepiskoposu Dominic Lumon tarafından Hintli episkoposlara hitaben yazılan mektupta doğrulandı. Başepiskoposa göre, çatışmalar, özellikle kırsal bölgelerde yaşanmaya devam ediyor. Yetkililer, çatışmaların yaşandığı yerlerde kontrolü tamamen kaybetmiş durumda. Evler ve köyler ateşe verildi, kiliseler yıkıldı. Manipur’daki Katolik Kilisesi yaklaşık 3 milyon dolar değerinde zarara uğradı.

Adının açıklanmasını istemeyen Katolik bir yetkili, yerinden edilmiş Hristiyanlara ait evlerin yakılmaya devam ettiğini söyledi. Hindu yanlısı Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğindeki Manipur hükümeti, nefret söylemlerinin önlenmesi için internete erişimi kısıtladı. 

Şiddet olayları karşısında Hindistan Katolik Episkoposlar Konferansı (CBCI) başkanı Başepiskoposu Andrews Thazhath, inanlıları 2 Temmuz’da barış için dua gününe katılmaya davet etti. Ayin sırasında inanlıların barışa yönelik dualarına ve tapınmaya yer verildi. Başepiskopos Lumon, henüz görünür bir çözüm yolu bulunmadığını ve duaya devam ettiklerini söyledi.

Devam eden gerilim, binlerce kişiyi geçici kamplarda yaşamaya zorlarken, sivil toplum kuruluşları Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi çatışmaları sona erdirmeye çağırdı. 16 Haziran’da Modi’ye hitaben yazılan bir mektupta, siyasi liderlerin ayrıştırıcı politikaya son vermesi çağrısında bulundu. Mektupta, Modi’den kırsal bölgelerde devam eden çatışmalara yönelik sessizliğini bozması ve can ve mal kayıplara neden olan saldırıları önlemesi istendi.

Hindistan Kongre Partisi’nin eski lideri Sonia Gandhi de, etnik ve dini şiddetin son bulması çağrısında bulundu. (Vatican News)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi