4 Mayıs 2024 Cumartesi

Hindu Milliyetçileri Hristiyan Karşıtı Miting Düzenledi

Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC), Hindistan’daki Hindu milliyetçilerin Chhattisgarh eyaletinin Bastar Bölgesi’nde Hristiyan karşıtı miting düzenlediğini bildirdi. Mitingde, Hindistan Halk Partisi liderleri, Hristiyanlara yönelik suçlamaları sürdürerek Hristiyan topluluğa ait şiddet eylemlerini savundu.

Yerel haberlere göre, en az 500 kişinin katıldığı Hristiyan karşıtı miting, Jagdalpur’da gerçekleşti. Mitingde konuşan Chhattisgarh Hindistan Halk Partisi Başkanı Amit Sahu, ‘‘İnsanları kiliseden sürükleyelim ve din değiştirmeleri durduralım’’ dedi. BJP’nin bir diğer lideri Roop Singh Mandavi ise, ‘‘Bölgede din değiştirme faaliyetinde bulunan Hristiyanları dehşete düşüreceğiz. Bastar’da müjdecilik faaliyetlerine izin vermeyeceğiz ve din değiştirmeleri durdurarak Hindu inancını koruyacağız’’ dedi.

Chhattisgarh’daki birçok Hristiyan, mitingin Hristiyanlara yönelik zulmü artıracağından endişeleniyor. Geçen ay, ICC Chhattisgarh’ın Sukma Bölgesi’nde güvenlik güçlerine Hristiyanları izlemeleri için talimat verilmesinin ardından birkaç zulüm vakasını belgeledi.

İsmini açıklamak istemeyen Chhattisgarh’tan bir Hristiyan lider, ICC’ye verdiği demeçte, ‘‘Mitinge fazla kişinin katılmaması nedeniyle rahat bir nefes aldık. Mitinge 10 bin ila 12 bin kişinin katılması bekleniyordu. Bu çok endişe vericiydi, ancak 500’den az kişi katıldı’’ dedi. Jagdalpur’dan bir pastör ise, ‘‘Miting, katılımcı sayısı açısından başarılı olmasa da, Hindu milliyetçileri Hristiyanlara daha agresif yaklaşacak. Özellikle köylerde ve iç bölgelerde yeniden din değiştirme programları yapıyorlar. Bu bölgelerin uzaklığı nedeniyle yaşanan zulüm olaylarını bilemeyeceğiz. Halkını sadece Tanrı kurtarabilir. Ülkede zaten kargaşa hâkim. Hristiyanlar ve pastörler inançları nedeniyle hedef alınıyor. Duaya ve desteğe ihtiyacımız olacak’’ dedi.

Hindistan’daki radikal Hindu milliyetçileri, dini hoşgörüsüzlüğü ve şiddeti haklı çıkarmak için Hristiyanlara yönelik suçlamalara devam ediyor. Zorla din değiştirme konusu genellikle Hristiyanları kötülemek için kullanılıyor. Birçok eyalette din değiştirme karşıtı yasa, geniş çapta suiistimal edilmektedir. Radikal milliyetçiler, saldırıları haklı çıkarmak için Hristiyanların yerel halkı zorla din değiştirmeye zorladığını iddia ediyor. Güvenlik güçleri ise bu suçlamalar nedeniyle Hristiyanlara karşı uygulanan şiddeti genellikle görmezden geliyor.

Din değiştirme karşıtı yasalar 1967’den beri yürürlükte olmasına rağmen, ülkede hiç kimse zorla din değiştirmeden dolayı mahkûm edilmedi. ICC’nin Güney Asya Bölge Müdürü William Stark, ‘‘Uluslararası Hristiyan Kurumu olarak Chhattisgarh’ın Bastar Bölgesi’ndeki Hristiyanların güvenliği için endişe duyuyoruz. 3 Ağustos’ta düzenlenen miting benzeri protestolar ve milliyetçi liderlerin yaptığı nefret dolu açıklamalar genellikle zulmün tetikleyicisi oluyor. Uttar Pradesh’te, Hristiyan karşıtı söylentiler bir zulüm ve tutuklama dalgasına yol açtı. Son yedi hafta içinde, Uttar Pradesh’te en az 14 zulüm olayı gerçekleşti. Yeni zulüm dalgalarının yaşanmaması için bu tür olaylara karşı önlem alınmalıdır’’ dedi. (persecution.org)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi