3 Mayıs 2024 Cuma

Hristiyanların En Çok Zulme Maruz Kaldığı Ülkeler Açıklandı

Zulme Rağmen Hristiyanlık Hızla Büyüyor

Hükümetlerin, radikal grupların ve yerel halkın tüm acımasız baskılarına rağmen Hristiyanlık hızla büyümeye devam ediyor. 

Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC), 2023’te Hristiyanların en çok zulme maruz kaldığı ülkeleri açıkladı. Rapor, 10 ülkede Hristiyanların acılarına ışık tutuyor. Buna göre özellikle İran, Çin ve Nijerya’da zulmün yoğunlaştığı açıklandı.

İran

Rapora göre, Kilise’nin en hızlı büyüdüğü ülke İran. Ülkede Hristiyanların sayısının 500bin ila 800bin arasında değiştiği düşünülüyor. Katı dini kuralların hakim olduğu İran’da her kesimden yüzbinlerce Hristiyan İsa Mesih’i kabul etti. Hristiyanlığı kabul edenler tutuklanma, işkence ve infazla yüzleşiyor.

Raporda, Devrim Muhafızları Ordusu’nun acımasız eylemlerine de yer verildi. Hedef alınan Hristiyanlar cezaevlerinde zorlu koşullarda tutuluyor. ICC’nin Orta Doğu bölge müdürü Joseph Daniel, ‘‘İran rejimi, yaklaşık 40 yıldır Müjde’yi yasaklayarak, kilise liderlerini tutuklayarak ve İsa’yı kabul edenleri yargılayarak Hristiyanlara zulmediyor. Her şeye rağmen Tanrı, mucizelerine devam ediyor ve yeraltındaki İran kilisesi hızla büyüyor’’ dedi.

Çin

Raporda, ‘‘Çin Komünist Partisi (ÇKP), vatandaşların sadece devlete tapınmasını istiyor ve her dini yapıyı ÇKP propagandasının sözcüsü haline getirmeyi arzuluyor’’ ifadeleri yer aldı. Rapora göre hükümetin kiliseleri kontrol altına alma çabalarına rağmen, Hristiyanlık hızla büyüyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in liderliğinde Hristiyanlara yönelik cezalar şiddetini artırıyor. Çin’de 70 ila 100 milyon Hristiyan’ın yeraltı kiliselerinde ibadet ettiği açıklandı.

Nijerya

ICC’ye göre Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülke. Nüfusun yaklaşık yüzde 50’si Hristiyan olmasına rağmen, 100 milyon kişi işkence, kaçırılma ve infaz tehdidi altında yaşıyor. Aşırılık yanlıları ve hükümet yetkilileri Hristiyanlara zulüm konusunda ortak hareket ediyor. Boko Haram, ISWAP ve Fulani militanlarının bulunduğu aşırılık yanlısı gruplar, Hristiyanlara zulmetmeye devam ediyor.

ICC Başkanı Jeff King, ‘‘Hükümetin kayıtsızlığı, ülkede yaşanan Hristiyan soykırımına destek oluyor. Uluslararası toplum devreye girmedikçe şiddet daha da kötüleşecek’’ dedi. 

Artan zulme rağmen Hristiyanların en çok ayine katıldığı ülke Nijerya oldu. Araştırmaya göre, Nijerya’daki Katoliklerin yüzde 94’ü en az haftada bir defa ayine katılıyor.

(Kaynak: Catholic News Agency)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi