4 Mayıs 2024 Cumartesi

Hristiyan Liderlerin Yapay Zekaya İlişkin Etik Kaygıları Var

Bilim, teknoloji ve teoloji alanında çalışan Hristiyan liderler, inanç ve inanç topluluklarını Yapay Zeka üzerine yapılan ulusal ve uluslararası tartışmaların bir parçası olmaya çağıran açık bir mektuba isimlerini eklediler.

Bilim Bakanı Michelle Donelan’a gönderilen mektup, Faraday Bilim ve Din Enstitüsü Genel Müdürü Graham Budd, Londra Spurgeon’s College Dijital Teoloji Merkezi Müdürü Rahip Philip McCormack ve Theos düşünce kuruluşunda kıdemli araştırmacı olan Nathan Mladin gibi isimler tarafından imzalandı. Abu Dabi Barış Forumu ve Vatikan’ın Yaşam için Papalık Akademisi tarafından desteklenen ve Google’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya katılan 30 inanç ve kanaat önderi arasında yer aldılar.

Aralık ayında yapılması planlanan bir sonraki toplantıda, “toplulukları potansiyel zararlardan korurken, insanların gelişmesi için Yapay Zeka fırsatlarından yararlanmak amacıyla” Birleşik Krallık merkezli yeni bir İnanç ve Sivil Toplum için Yapay Zeka Komisyonu’nu birlikte başlatacaklarını duyurdular.

Toplantı sonrasında ve zirve öncesinde Donelan’a yazdıkları mektupta, inanç ve inanç topluluklarının sivil toplumla birlikte yapay zeka için etik bir çerçeve geliştirilmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynadığını belirttiler.

Yapay zekanın sonuçlarının ” hepimizin dikkatini gerektiren önemli etik ve tartışmalı varoluşsal soruları” gündeme getirdiği ve “… çok çeşitli dini ve kültürel bakış açılarını bir araya getirmenin yollarını bulamazsak, kısa vadeli ticari ve ekonomik çıkarların uzun vadeli sosyal ve etik kaygılardan daha ağır basacağı” konusunda uyarıda bulundular. “Yapay zeka konusunda uzman olmayabileceklerini” kabul etmekle birlikte, yine de inanç, inanç ve sivil toplum liderlerinin “çeşitli endişelerinin, bakış açılarının ve tavsiyelerinin” “gerekli şekilde dikkate alınmasının” “zorunlu” olduğunu savunuyorlar. 

Ayrıca, inanç ve sivil toplum gruplarının belirli toplulukları etkileyebilecek zararları ilk tespit eden gruplar olduğunu da tartıştıklarını vurgulayan liderlerin mektubunda, yapay zeka okuryazarlığı açığının kapatılmasına yönelik çabalar da dahil olmak üzere bir dizi tavsiyede bulunuluyor.

(Kaynak: Christian Today)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi