2 Mayıs 2024 Perşembe

İki Hristiyan, Evin Hapishanesi’nden Serbest Bırakıldı

İran’da kilise liderliği yaptıkları gerekçesiyle hapsedilen iki Hristiyan, 15 Ekim’de Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde çıkan yangından birkaç gün sonra serbest bırakıldı. Hak savunucuları neden serbest bırakıldıkları konusunda şaşkınlıklarını dile getirdiler.

Hak savunucuları, iki ay hücre hapsinde kalan Pastör Naser Navard Goltapeh’in, Dini Lider Ali Khamanei’nin affını aldıktan sonra 17 Ekim’de Evin Hapishanesinden serbest bırakıldığını açıkladı. Temmuz 2021’de ev kilisesi kurmak suçundan tutuklanmasının ardından 38 gün hücre hapsinde kalan Fariba Dalir de 18 Ekim’de Evin Hapishanesi’nden tahliye edildi.

Fariba Dalir’in kimin yetkisiyle serbest bırakıldığı belirsiz kalırken, inanç özgürlüğü savunucularına göre, her iki af da beklenmedikti ve daha önce reddedilmişti.

İran’daki Orta Doğu Kuruluşu savunuculuk grubu olayla ilgili, “Birleşik Krallık hükümeti ve BM’nin çeşitli organların Pastör Goltapeh’in serbest bırakılmasını savunduğunu biliyoruz ve Evin Hapishanesi’nin protestoculara ev sahipliği yaptığını ve yerlerinin tükendiğini biliyoruz, ancak Khamanei’nin bunu yapmasının nedenini bilmiyoruz” diye belirtildi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla Orta Doğu Kuruluşu’na konuşan bir kişi, Pastör Goltapeh’in birçok kez erken tahliye talebinde bulunduğunu ancak reddedildiğini açıkladı. Dalir, Ağustos ayında erken tahliye talebinde bulunmuş ve reddedilmişti. Hem Pastör Goltapeh hem de Dalir cezalarının üçte birinden fazlasını çekmiş ve İran yasalarına göre, erken tahliye için uygunlardı.

MEC’e göre Pastör Goltapeh, Haziran 2016’da Tahran yakınlarındaki Karaj’daki bir nişan partisinde diğer üç Hristiyanla birlikte tutuklandı. O ve Azerbaycan’dan üç adam Evin Hapishanesi’ne götürüldü, defalarca sorgulandı ve iki ay hücre hapsinde tutuldu. Ekim 2016’da “hristiyanlık faaliyetleri” ve “ulusal güvenliğe karşı eylemler” ile suçlandılar ve kefaletle serbest bırakıldılar. Bir ay sonra, üç Azerbaycanlı erkeğin İran’ı terk etmesine izin verildi, ancak sonradan Hristiyan olan İranlı Pastor Goltapeh, yargılanmak için kalmak zorunda kaldı.

Mayıs 2017’de Pastör Goltapeh, “yasadışı ev kiliseleri kurmak ve ulusal güvenliğe karşı hareket etmekten” suçlu bulunarak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İtirazı başarısız oldu ve Ocak 2018’de Evin Hapishanesi’ne rapor verdi.

Pastör Goltapeh, hapishanede bir koronavirüs salgını sonrasında gardiyanlar tarafından kötü muameleye, ağrılı bir diş eti enfeksiyonu ve COVID-19 nedeniyle tıbbi tedavinin reddedilmesine katlandı. Sonunda COVID-19 enfeksiyonu geçti ve pastör 2021’de diş tedavisini oldu.

Sonradan İsa Mesih’i kabul eden Dalir, Kasım 2021’de “Müjdesel bir kilise kurarak ve yöneterek ulusal güvenliğe karşı hareket etmekten” beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hak grubu Madde 18’e göre, Dalir’in Temmuz ayında beşinci kez şartlı tahliye talebi ve ayrıca birkaç kez yeniden yargılanması reddedildi.

Devrim Muhafızları üyeleri, Dalir’i beş Hristiyanla birlikte Temmuz 2021’de tutuklamıştı. Muhafızlar, Dalir’i 38 gün boyunca hücre hapsinde tuttu ve ardından o yılın Kasım ayında kefaletle serbest bırakılana kadar onu bir kadın hapishanesine transfer ettiler.

Nisan ayında cezasını çekmeye başlayan Dalir, serbest bırakıldığı sırada, cezasının üçte birinden fazlasını tamamlayarak şartlı tahliye için uygun hale gelmiş, ancak Ağustos ayında şartlı tahliye başvurusu reddedildi.

Pastör Goltapeh, serbest bırakıldığında 10 yıllık hapis cezasının yarısındaydı. Yetkililer, Pastör Goltapeh ve Dalir’in serbest bırakılmalarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmasalar da tahliyeler 15 Ekim’de Evin Hapishanesi’nde çıkan bir isyanın ardından geldi. (Open Doors, CHL)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi