29 Nisan 2024 Pazartesi

İkinci Dalga: Koronavirüs Salgınında Risk Altında Olan Ülkeler

Birçok ülkenin koronavirüs kısıtlamalarını yavaş yavaş kaldırmasıyla beraber ikinci dalga endişeleri artmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü, 21 Haziran’da dünya genelinde 183 bin koronavirüs vakasının tespit edildiğini belirterek bunun günlük rekor olduğu uyarısında bulundu. Aynı zamanda Avrupa’daki 11 ülkede kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber aylar sonra ilk defa koronavirüs vakalarında hızlı bir artış olduğunu açıkladı.

Yapılan kimi araştırmalar, bazı ülkelerde ya da ülkelerin belirli bölgelerinde koronavirüs vakalarında artışın yaşandığına dikkat çekiyor.

Avrupa’da 11 Ülke

Dünya çapında koronavirüs vaka sayısı 9,6 milyonu geçti. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 490 bini buldu. Çoğu ülke ise koronavirüste günlük vaka sayısında yaşanan düşüşle beraber önlemleri gevşetmeye başladı. Ancak bu durum kimi yerlerde vaka sayısının tekrar artışa geçmesine neden oldu; bu da ikinci dalga endişelerini ortaya çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütü, 25 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada, Avrupa’daki 11 ülkede kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber aylar sonra ilk defa koronavirüs vakalarında hızlı bir artış olduğunu açıkladı.

Bu ülkeler, Ermenistan, İsveç, Moldova, Kuzey Makedonya, Azerbaycan, Kazakistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kırgızistan, Ukrayna ve Kosova olarak sıralandı.

Bu ülkelerde haftalık vaka sayısında önemli bir yükseliş olduğu kaydedilirken eğer dikkat edilmezse sağlık sistemlerinin tekrar çökme noktasına gelebileceği uyarısında bulunuldu. Polonya, Almanya, İspanya ve İsrail ise okul, kömür madeni ve gıda işletmeleri gibi yerlerde artan vaka sayısına hızla müdahale eden ülkeler olarak gösterildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa direktörü olan Hans Kluge, 30 ülkede vaka sayılarının artmaya başladığını, ancak 11 ülke için artışın ciddi boyutlara vardığını söyledi.

10 Ülke İçin Uyarı

Guardian gazetesi, Oxford Üniversitesi’nin hükümetlerin koronavirüse karşı izlediği politikaları takip eden birimiyle beraber yaptığı araştırmada 10 ülkenin koronavirüs vaka sayısında ciddi bir artışla yüz yüze olduğunu tespit etti.

Bu ülkeler arasında nisan ayından beri en yüksek koronavirüs vaka artışını gören ABD ile İran, Almanya ve İsviçre var. Almanya ve İsviçre’de bulaşma katsayısı olan R0’ın bu hafta 1’in üzerine çıktığı, hatta Almanya’da bu hafta içinde bu sayının 3’e kadar yükseldiği kaydedildi.

ABD’de kimi eyaletlerin önlemleri gevşetmesi ile beraber tekrar artan koronavirüs vakaları ile yüz yüze geldiği belirtildi.

Koronavirüste ikinci dalga riski ile karşı karşıya kalan diğer ülkeler ise Ukrayna, Bangladeş, Fransa, İsveç, Endonezya ve Suudi Arabistan olarak sıralandı.

Koronavirüs önlemlerini gevşetmesine rağmen vaka sayısında gözle görülür bir artışın olmadığı ülkelere Türkiye, Belçika, Kanada, Polonya, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belarus, İtalya, İspanya, Singapur ve Hollanda örnek gösterildi.

Brezilya, Şili, Portekiz gibi ülkeler ise sıkı koronavirüs önlemlerine rağmen vakaların artmaya devam ettiği ülkeler; Rusya ve İngiltere gibi ülkeler ise düşen vaka sayılarına rağmen dikkatli politikalar izleyen yerler olarak gösterildi. (BBC)

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi