15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ermeni Apostolik Kiliselerinde Kutsal Haç’ın Görülüşü Yortusu

Ermeni Apostolik Kiliselerinde, 28 Nisan 2024 Pazar günü, Kutsal Diriliş Yortusu dönemi haftalarından, “Haç”ın 4 bayramından biri olan “Yerevman Surp Haç” (Kutsal Haçın Görülüşü) Yortusu kutlanırken, Kuruçeşme Yerevman Surp Haç Kilisesi’nin “Madağ”ı da (Sevgi Sofrası) kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Ayine riyaset etti ve vaaz verdi. 

Kilisenin din görevlisi Üstrahip Hovagim Seropyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta (Kutsal Sunu Ayini) Kilise diyakos, astdiyakos ve kıdemli okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Surp Badarak “Khorhurt Khorin” ilahisi ile başladı. Üstrahip Hovagim tövbesini Kıdemli okuyucu Hayk Cihangülü’ne ettikten sonra sunağa çıktı. Günün İncil okuma parçasını Kıdemli Okuyucu Artür Bağdasaryan okudu. Sonrasında Diyakos Alen Nergis Kutsal Kase’yi Kilise’nin Vaftiz sunağı bölümünden getirip Üstrahip Hovagim’e teslim etti. 

Kuruçeşme Kilisesi Vakfı yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde İlahileri Samatya Sahakyan Korosu üyeleri, şefleri Sevan Agoşyan yönetiminde ve orgu eşliğinde seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında okunan Rab’bin duası, ardından, “Dervoğormya” yakarışı ve Patrik Sahak II’nin yaptırdığı toplu tövbeden sonra Hağortutyun (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın sonunda Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi.

Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Kilise bize Haçı öğretmek, sırrını açmak istiyor çünkü biz Haç’lıyız, dinimizin en büyük sembolü Haç. İsa Mesih’in Haçlandığı o Haç imanımızın sırrını gösteriyor. Onun için o Haçın ne olduğunu anlamaya çalışmalıyız. Onun hayatımızı renklendirecek, güçlendirecek sırları var, kurtuluşun işaretidir Haç, onun için Haçın anlamları üzerinde durmak gerekir. Haçın en büyük anlamı sevgidir. Biz günahlarımızın borcunu ödeyemezdik çünkü “günahın ücreti ölümdür” diyor Tanrı sözü, İsa Mesih, Tanrı oğlu, büyük sevgisinden dolayı bizim için geldi, başka hiç bir peygamberin, meleğin yapamayacağını yaptı bizim için hayatını verdi Haçın üstünde. Bu ölüm aynı zamanda yaşam işareti. Bizi yaşatan en büyük anlamı içerir. Mesih sevgisinden dolayı hayatını verdi ama dirildi. Önce Haç sonra taç. Dolayısı ile Haçın hayatımızda çok önemli bir anlamı var.

Hristiyan olmanın yolu Haçı her gün taşımaktır. Taşımamız gereken bu haç kendi sorunlarımız değil, İsa’nın sözünü ettiği Haç bir insanın kendisi dışında başkaları için taşıdığı Haçtı. İsa kendisi için taşımadı o Haçı bizim için taşıdı. Dolayısı ile bize diyor ki; Kendin dışında başka bir şey için zorluk çekmelisin, yorulmalı, terlemeli, acı çekmeli, gerekiyorsa ölmelisin, Bana layık olmanın yolu bu.

Boynuna Haç takmak Haçın evladı olduğunu göstermez, sadece başkaları için çektiğin kaygı, başkalarının hayatına kattığın katkı ve onu yaparken kendinde olan eksilme, bu seni değerli kılar. İsa öğrencilerine dedi; Siz dünyanın ışığısınız, tuzusunuz. Ama ışık ve tuz olmak erimeyi gerektiriyor. Öyleki toplum hayatımıza baktığımızda toplum hayatımız bizi Hristiyan yapabilir çünkü taşınması gereken pek çok Haç var.

Hristiyan olamazsınız eğer başkasını düşünmezseniz. Toplumunu düşünmezsen, son nefesine kadar ne verebilirim diye düşünmezsen Hristiyan olamazsın. Hristiyanlığın ruhu bu. Başkası için yaşamayan insan güdük kalmıştır, boyu, ruhu kısadır, sadece kendi mutluluğu için yaşayan insandır.”

Vaazların ardından Kiliseye hizmet etmiş din adamları, hayırseverler ve tüm Rab’de uyuyanlar için Hokekankisd (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Patrik Sahak II daha sonra Kilisenin “Madağ”ını kutsadı. Sonrasında “Bahbaniç” duası, hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ve son kutsaması ile tören son buldu. 

Kilise töreninin ardından salona geçildi ve burada Sevgi Sofrası sunuldu. Patrik Sahak II’nin duası ile başlayan yemekte Saro Bengliyan, Antranik Avitoğlu, Kilise vakfı başkanı Levon Kuzikoğlu söz aldılar. Son olarak Patrik Sahak II gönül sözünü konuştu. 

Kutsal Haç’ın Görülüşü olayı nedir?

351 yılında Yeruşalim’de güneşli bir öğle vakti gökyüzünde 1 km. uzunluğunda “ışıktan” bir “haç” belirir. Birkaç saat gökyüzünde kalan bu Haç’ı halk şaşkınlık ve coşkuyla izler. Bu olay Hristiyan dünyasında İman İkrar Duasının pekişmesine ve kesinleşmesine sebep olur. Ermeni Apostolik kilisesi de bu olayı kendi kilise takvimine alarak her yıl kutlamaya başlar. 

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde en az 136 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Dünya Genelinde Yerinden Edilen Kişi Sayısında Rekor

Alarm Verici Seviyede NTV'nin haberine göre; Sudan, Kongo, Filistin ve diğer bölgelerdeki çatışma ve şiddet olayları, geçtiğimiz yıl...

Dört Aydır Tutuklu Bulunan Hristiyan Kefaletle Serbest Bırakıldı

Yaklaşık dört ay önce gözaltına alınan Hristiyan adam, 10 bin dolar kefalet ile serbest bırakıldı.  Esmaeil Narimanpour, 24...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi