3 Mayıs 2024 Cuma

Iraklı Hristiyanlar Demografik Değişime Karşı Duruyor

Hristiyan liderler ve aktivistler, Ninova Ovaları’ndaki demografik değişim çabalarına karşı ortak bir bildiri yayınlayarak, Hristiyan mirasının tehdit altında olduğunu bildirdi.

Asuri Demokratik Örgütü, Beth Nahrain Ulusal Birliği, Abnaa al Nahrain Partisi, Asur Ulusal Partisi ve Keldani – Asuri – Süryani Halk Konseyi yaşananları kınayan bildiriyi imzaladı. Bölgede farklı kiliselere mensup çok sayıda Hristiyan yaşamaktadır. Bölge ayrıca çeşitli ırklara ve inançlara ev sahipliği yapmaktadır.

Yapılan açıklamada Talkeif bölgesindeki konut ve arazi satışlarının demografik yapıyı değiştirecek şekilde gerçekleştirildiği iddia edildi. Gruplar, girişimlerin Anayasa’nın ve Yüksek Mahkeme’nin 2013 tarihli kararının açık bir ihlali olduğunu belirtti. Irak nüfusunun farklı kesimleri arasındaki demografik dengeyi değiştirmek amacıyla gayrimenkul ediniminin yasaklandığı açıklandı. Girişimin mezhepçi bir zihniyetle yürütüldüğü belirtildi. 

Gruplar ayrıca, altyapı ve hizmetlerin geliştirilmesini desteklemek için yeni departmanların ve idari birimlerin kurulması gerektiği iddialarını kınadı. IŞİD zulmü nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Hristiyanların geri dönüşünün engellenmeye çalışıldığı belirtildi. Belge ayrıca Hristiyanları ırkçı ve mezhepçi uygulama ve zihniyetlere karşı çıkmaya çağırdı.

Irak’taki Hristiyanların en eski Hristiyan topluluklarından biri olduğuna inanılıyor. Elçi Tomas ve arkadaşları Müjde’yi 1. yüzyılda Irak’ta duyurdu. 1991’deki Körfez Savaşı’ndan önce Irak, yaklaşık 500bin Hristiyan’a ev sahipliği yapıyordu. Saddam Hüseyin rejimi sırasındaki Hıristiyanlara yönelik zulüm nedeniyle çok sayıda inanlı göç etti. 2003 yılından önce ülkede yaklaşık 800bin Hristiyan yaşıyordu. IŞİD’in ortaya çıkmasıyla Hristiyanlara yönelik zulüm yoğunlaştı. Ninova Ovası’nda yerli Hristiyan topluluklar yaşıyordu. Ancak IŞİD’in baskıları nedeniyle birçoğu bölgeyi terk etti.

Radikal örgüt bölgeden çekilmiş olsa da, Hristiyan topluluğunun yaklaşık yüzde 45’i Ninova Ovası’na geri döndü. 2014 yılında yaklaşık 100bin Hristiyan bölgede yaşarken, siyasi istikrarsızlık ve güvenlik eksikliği nedeniyle bu sayı 36 bin’e kadar düştü.

5-8 Mart 2021 tarihleri arasında Irak’ı ziyaret eden Papa Françesko, IŞİD militanları tarafından yıkılan dört kilisenin kalıntılarında dua etti. Papa, tüm dinleri barış ve hoşgörü içinde yaşamaya davet etti.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi