6 Mayıs 2024 Pazartesi

İran’da Kadın Önderliğinde Ayaklanmanın Birinci Yılı

Bir yıl önce bu hafta, 22 yaşındaki İranlı bir kadın, ülkenin başkenti Tahran’daki bazı akrabalarıyla alışverişe gitmek için İran’ın batısındaki memleketinden ayrıldı. Evine geri dönmedi.

Öğleden sonra tren istasyonundan ayrılırken, başörtüsünü yanlış taktığı iddiasıyla zorla ‘ahlak polisine’ ait bir minibüse bindirildi. Eylemlerinden dolayı azarlanmak üzere bir gözaltı merkezine götürüldü. Üç gün sonra hastanede öldü. Bu elbette Mahsa Amini’nin hikayesi ve onun ölümü İran halkı tarafından sonsuza kadar hatırlanacak.

Mahsa’nın ölümü ülkede şok dalgaları yaratırken, kadınların önderlik ettiği protestolar patlak verdi ve dünya çapında destek kazandı. Bütün bir adalet hareketi “Kadın. Hayat. Özgürlük” sloganı etrafında birleşti. Ancak yetkililerin protestolara şiddetli müdahalesi, aralarında çocukların da bulunduğu 500’den fazla kişinin ölümüyle ve 19 binden fazla kişinin tutuklanmasıyla sonuçlandı.

İZLEYİCİLERİN YANINDAYIZ

Mandatory Credit: Photo by Matthias Oesterle/Barcelona, Spain – 21 Jan 2023

SAT-7’nin İran kanalı, bu sıkıntılı yıl boyunca İran’daki izleyicilerin yanında yer aldı; özel programlar aracılığıyla destek sağladı ve dua ve danışmanlık hizmetleri sundu. “Insiders” ve “New Identity” gibi kadın programları da dahil olmak üzere çeşitli canlı programlar izleyicilerin ihtiyaçlarını ele aldı, acı çeken İranlılar için platform sağladı ve cinsiyet, şiddet, insan hakları ve adaletle ilgili teolojik konuları inceledi.

Insiders’ın ortak yapımcısı ve sunucusu Sally Momtazi şunları söyledi: “Bu zor günlerde İran halkının yanında olmaya çalışıyoruz. Programa tanınmış ve bilgili İranlı aktivistleri davet ederek birçok önemli konuyu konuştuk ve izleyicilerimizi hakları konusunda bilgilendirdik. Kadınların, yaşamın ve özgürlüğün onurlandırıldığı özgür bir İran için umut ve dua ederek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

Mahsa’nın ölüm yıldönümü, 17 Eylül Pazar günü Insiders’ın özel bir bölümünde kutlanacak. Programda, geçtiğimiz yılı ve sanatçıların bu adalet hareketinde oynadığı önemli rolü yansıtan ünlü İranlı karikatürist Mana Neyestani yer alacak. Gelecek bölümlerde ‘İran’ın protestosu İran dışından nasıl desteklenir’ ve ‘Protestoyu ifade etmenin yaratıcı yolları’ gibi konular ele alınacak.


DEĞİŞİM UMUDU DEVAM EDİYOR

Mandatory Credit: Photo by Allison Bailey/NurPhoto/Shutterstock-11 Mar 2023

Bir yıl sonra, protestoların boyutu önemli ölçüde azalırken, İran’daki kadınlar günlük yaşamlarında kendilerine uygulanan kısıtlamalara meydan okumanın yollarını bulmaya devam ediyor ve kendi bedenleri üzerindeki haklarını ve özerkliklerini talep etmeye çalışıyorlar. Kamuoyunda dans eden ve başörtüsü takmayı reddeden kadınların raporları ve videoları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor ve değişim için mücadeleye devam ederken İran’daki kadınların güç ve kararlılığının altını çiziyor.

SAT-7 PARS’ın İzleyici Destek ekibi, İran milattan önceki durumuna gelirken, İranlı kadın, çocuk ve erkeklerin dualarına tanık oldu. İranlı bir kadın olan Mehrazar, memleketinde manevi bir savaşın yürütüldüğünün farkında:

“Dün gece İran’ı ve halkımızı düşününce kendimi çok kötü hissettim.  Düşmanın milletimizdeki çalışmalarına karşı gerçekten manevi bir mücadele içinde olmamız gerekiyor çünkü halkımız çok zorluk ve adaletsizlik yaşıyor. Lütfen dünyanın her yerindeki tüm kiliselere bu mücadele sırasında birlikte durmalarını söyleyin; ben de bunun bir parçasıyım ve Tanrı’nın İran’a yönelik planının çok yakında gerçekleşmesi için dua edeceğim. Rabbin esenliği sizinle olsun.”

İran’daki mevcut durum kadınlar üzerinde büyük bir baskı oluşturmaya devam ediyor. Muhalif sesler acımasızca susturuluyor, ahlak polisinin kamu devriyeleri Temmuz ayından bu yana yeniden başlıyor ve kuralları görmezden gelen kadınları tespit etmek için güvenlik kameraları kullanılıyor. Protestoların birinci yıl dönümü öncesinde, yıldırma kampanyası yapıldığına dair haberler yapılıyor ancak buna rağmen SAT-7 PARS ekibi ve İran’daki izleyiciler Tanrı’ya umut ve güven duymaya devam ediyor. SAT-7 PARS yönetici müdürü Panayiotis Keenan, “Tanrı’nın İran’da hareket ettiğine inanıyoruz” diyor. “İzolasyona, ayrımcılığa ve zulme rağmen O’nun elini ve O’nun sevgisinin dönüştürücü gücünü izleyicilerimizin hayatlarında her gün görüyoruz.

Geçtiğimiz yıl İranlı kadınların baskı karşısında gösterdiği güçten ilham aldık ve programlarla, sosyal medya faaliyetleriyle ve İzleyici Destek ekibimizle onları desteklemeye ve cesaretlendirmeye çalışarak onların yanında yer aldık. Onlarla ve onlar için dua etmeye devam edeceğiz. Tanrı, erkeği ve kadını Kendi benzeyişinde yarattı ve İranlı kadınların, erkeklerle eşit ve haklarının tam sahibi olarak İran’daki sevgi imgesinin temsilcileri olmaları için dua ediyoruz.”

İskenderun’da Paskalya Bayramı Kutlaması

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı, İskenderun’da Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde gerçekleştirilen görkemli ayinle kutlandı. Paskalya...

İranlı Hristiyan Kadın, Tıbbi Bakımdan Mahrum Kaldı

Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 60 yaşındaki Hristiyan kadın tıbbi bakımdan mahrum bırakıldı. Tutuklanan Mina Khajavi, artrit hastalığı...

Sudan’da Üç Genç, İnançları için Yaşamlarını Tehlikeye Attı

Sudan'da üç genç, İsa Mesih’i  takip etmek için yaşamlarını tehlikeye attı. Uluslararası Hristiyan Kurumu'nun (ICC) desteğiyle üniversiteden...

İskenderun’da “Kutsal Cuma” Ayini

Paskalya Bayramı Öncesinde “Kutsal Elem Haftası”nın son ritüeli olan “Kutsal Cuma” Ayini, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde oldukça...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi