30 Nisan 2024 Salı

İskenderun Katolik Kilisesi’nde Kutsal Perşembe Ayini

‘Alçakgönüllü Olun, Birbirinizi Sevin!’

‘Benim Sizi Sevdiğim Kadar, Siz de Birbirinizi Sevin’ diyerek havarilerine en büyük emrini veren Rabbimiz İsa Mesih’in, Haç üzerinde ölüme doğru yürürken, öğrencileri ile birlikte yediği son yemeğin anılması ‘Kutsal Perşembe’ Ayini ile gerçekleştirildi.

Zeytin Dalları Bayramı’nın ardından ‘Kutsal’ Haftaya giren Katolik Cemaati, Kutsal Perşembe ayinlerini sade ve hüzünlü bir törenle yaptı. İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’ndeki Efkaristiya Ayini de cemaatin kısıtlı katılımı ile gerçekleştirildi.

Mesih İsa’nın, Havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeği ile bu yemek esnasında, havarilerinin ayaklarını bir hizmetkâr gibi yıkamasının anıldığı özel ayini, Kilise Pederi Dariusz Dogondke (Daryuş Dogonke) yönetti. Günün anlamıyla ilgili Kutsal Kitap’tan yapılan okumaların ardından Peder Dogondke, geleneksel ritüeller gereği cemaat üyelerinden 12’sinin ayaklarını yıkadı ve havluyla kuruttu.

Ayak Yıkama ritüelinin ardından konuşan Peder Dogondke, İsa Mesih’in havarileri ile yediği son akşam yemeğinde; Efkaristiya’nın yanı sıra alçak gönüllüğünün de öne çıktığını belirtti. Dogondke; “Bu akşam kutsanmış ekmek ve şarap ile aramızda olan Rab İsa’ya şükretmeye çağırıldık. Çünkü bizler onu Efkaristiya’da buluyoruz. Kurtarıcımız Mesih İsa, bizlere bir alçakgönüllülük dersi vermek için şakirtlerinin ayaklarını yıkamak istedi ve birbirimize hizmet etmemizi emretti. Rabbimiz Mesih’e yalvarıyoruz ki kalplerimizi bütün günah lekelerinden arıtsın ve bize yardım etsin ki bizleri sevdiği gibi biz de her zaman birbirimize sevelim ve birbirimize yardım edelim. Bunu bütün kalbimizle diliyoruz” dedi.

Peder Dogondke, daha sonra Kutsal Efkaristiya’yı alarak kilisenin küçük şapeline getirdi. Burada, beraberindekilerle birlikte diz çökerek, dua eden Peder, Efkaristiya’yı yerine bıraktı ve cemaat üyeleri ile birlikte bir süre daha sessizce duasını sürdürdü.

İskenderun Latin Katolik Kilisesinde, bu Kutsal Gecenin ardından, yine cemaatin kısıtlı katılımı ile ‘Kutsal Cuma’ ritüeli gerçekleştirilecek ve Cumartesi akşamı da Paskalya ayini yapılacak. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ/İskenderun)

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi