4 Mayıs 2024 Cumartesi

İskenderun Latin Katolik Kilisesi’nde, ‘Kutsal Cuma’

‘Kutsal Hafta’ içinde gerçekleştirilen, İsa Mesih’in yargılanmasının ardından, Haç üzerinde öldürülmesinin anıldığı ‘Hüzünlü Cuma’ Ayini İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nde dualar ve yakarışlar eşliğinde gerçekleştirildi.

Rab İsa Mesih’in, öğrencisi olan Yahuda İskoryot’un ihaneti ile yakalanmasının, yargılanması ve hakaret edilerek haça gerilmesinin sonrasında bedenen ölümünün gerçekleştiğinin anıldığı İskenderun’daki hüzünlü ayini, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti yönetti. Kilise Pederlerinden Dariusz Dogondke de Kutsal Ayine eşlik etti.

Anma Töreni öncesinde, kilise içinde geleneksel ‘Haç Yolu’ ritüeli gerçekleştirildi. İsa Mesih’in Haç Yolunda çektiği acıların her durağında okunan duaların ardından ‘Kutsal Cuma’ ayinine geçildi.

Kutsal Ayin, Monsenyör Paolo Bizzeti ve beraberindeki pederlerin, sadeliği ve hüznü anımsatan boş sunağın önünde yere uzanması ile başladı ardındansa Mesih İsa’nın yargı süreci ve yaşadığı ıstırapların anlatıldığı İncil bölümleri okundu. Kutsal Komünyon’un kurulmadığı ayin ‘Haç’a Hürmet’ ile devam etti.

Üstü örtülmüş ‘Kutsal Haç’ sessizce sunağa doğru taşındı. Sunakta haçı alan Monsenyör Bizzeti ve pederler, haçın üzerindeki örtüyü üç aşamada açarken, her seferinde, ‘Dünyanın kurtarıcısının Çarmıh’a gerildiği Haç’ın tahtası budur’ şeklinde dualar edildi. Cemaatin de ‘Gelin O’na tapalım’ cevabı ile örtüsü açılan Kutsal Haç, yanında mumlarla birlikte sunağın önüne bırakıldı. Pederlerin Haç önünde eğilerek hürmetini göstermesinin ardından, ayine katılan tüm cemaat üyeleri de Kutsal Haçın önünde eğilerek, hürmetlerini sundular.

Tören sırasında konuşan Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti, Rabbimiz İsa Mesih’in bu acıları çekeceğini bildiğini ve tüm dünyanın günahlarını sırtlamak adına bu eziyetlere göğüs gerdiğini anımsattı. Bizzeti; “Rabbimiz İsa Mesih, bizim suçlarımızı ve günahlarımızı kendi üzerine aldı. Bunun için ölüme yürüdü. O’nun ölümü bizim günahlarımızdan arınmamız içindi. Allah bizleri o kadar sevdi ki bizim için Biricik Oğlunu dünyaya gönderdi. Bizler de Mesih İsa’yı takip etmek istiyoruz. Allah’ın O’nu kuvvetlendirdiği gibi bizleri de kuvvetlendirmesi için hep birlikte dua edelim” diye konuştu.

Kutsal Kilise, Azizler, Ruhaniler, İdareciler ve tüm İnsanlar adına yakarışlarda bulunulması ile devam eden Kutsal Cuma Ayinin sonunda, törene katılan cemaat üyeleri bir süre daha sessizce kalarak dualar ettiler ve Mesih’in Haç üzerindeki bedensel ölümünün hüznünü yaşamaya ve onun acılarını anlamaya çalıştılar. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi