3 Mayıs 2024 Cuma

İskenderun’da ‘Kutsal Perşembe’ Ayini

Rab İsa Mesih’in, Haç üzerinde ölüme doğru yürürken, ‘Benim Sizi Sevdiğim Kadar, Siz de Birbirinizi Sevin’ diyerek, en büyük emrini verdiği havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal Ayinde, ayak yıkama ritüeli de gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Zeytin Dalları Bayramı’nın ardından ‘Kutsal Hafta’ya giren Katolik Cemaati, Kutsal Perşembe ayinlerini hüzünlü bir törenle yaptı. İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’ndeki Efkaristiya Ayinini, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti yönetti. Kilise Pederi Dariusz Dogondke de Bizzeti’ye eşlik etti.

Mesih İsa’nın, Havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeği ve bu yemek esnasında, havarilerinin ayaklarını bir hizmetkâr gibi yıkamasının anıldığı özel ayin, günün anlamıyla ilgili Kutsal Kitap’tan yapılan okumalarla başladı. Okumaların ardındansa Episkopos Monsenyör Bizzeti, geleneksel ritüeller gereği cemaat üyelerinden 12’sinin ayaklarını yıkadı, öptü ve havluyla kuruttu.

Ayak Yıkama ritüelinin ardından konuşan Monsenyör Bizzet Mesih İsa’nın havarileri ile yediği son akşam yemeğinde; Efkaristiya’nın yanı sıra Alçak Gönüllüğünün de öne çıktığını belirtti. Konuşmasında, Mesih İsa’nın ‘Birbirinizi Sevin’ emrine de vurgu yapan Bizzeti; “Bu akşam buraya, kutsanmış ekmek ve şarapla aramızda olan Rabbimiz İsa’ya şükretmeye çağırıldık. Bizler onu Kutsal Efkaristiya’da buluyoruz. Rab İsa Mesih, bizlere bir alçakgönüllülük dersi vermek için şakirtlerinin ayaklarını yıkamak istedi ve birbirimize hizmet etmemizi emretti. Bizler de bugün Rabbimiz Mesih’e yalvarıyoruz ki kalplerimizi bütün günahlardan arıtsın ve bize yardım etsin. O’nun bizleri sevdiği gibi biz de her zaman birbirimize sevelim ve birbirimize yardım edelim. O bize sevgiyi emrediyor ve sevgi hayatımızda hep ön planda olmalı” diye konuştu.

Episkopos Monsenyör Bizzeti, daha sonra Kutsal Efkaristiya’yı alarak kilisenin küçük şapeline getirdi. Burada, beraberindekilerle birlikte diz çökerek dua eden Bizzeti, Efkaristiya’yı yerine bıraktı ve cemaat üyeleri ile birlikte bir süre daha sessizce duasını sürdürdü.

İskenderun cemaatinin yanı sıra çevre illerden ve İtalya’dan gelen bir grubun katılımı ile gerçekleştirilen Kutsal Perşembe Ayini’nde, Kutsal Efkaristiya kuruldu, ilahiler söylendi ve hep birlikte yakarışlar gerçekleştirildi. 

İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nde, bu Kutsal Gecenin ardından, bugün akşam da ‘Hüzünlü Kutsal Cumaritüeli gerçekleştirilecek ve Cumartesi akşamı da Paskalya ayini yapılacak. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ/İskenderun)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi