8 Mayıs 2024 Çarşamba

İskenderun’da, Azize Barbara’nın İsim Gününe Özel Ritüeller Yaşatılıyor

Her yıl Noel’e Hazırlık Devresi içerisinde, 4 Aralık’ta kutlanan “Azize Barbara Bayramı” Hatay’daki Ortodoks Cemaatlerince çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bayram dolayısıyla kiliselerde yapılan Kutsal Ayinlerin yanı sıra geleneksel olarak evlerde de dini ritüeller gerçekleştirildi.

Hatay’daki Ortodokslar ‘Yüce Şehit’ olarak adlandırılan Azize Barbara’nın isim günü dolayısıyla 3 Aralık’ı 4 Aralık’a bağlayan gece evlerinde toplanırlar. Toplanan Aile bireyleri, yıllardır süregelen gelenek doğrultusunda evlerinde yaptıkları Aşure’den yerler. Aşurenin yanında birçok tatlı türü ile donatılan sofranın başında toplanan Aile Bireyleri, bu bayram hakkında açıklamaları dinler ve ilahiler söylerler.

İlahileri söyleyen Ailenin Büyükleri, yıllardır süre gelen bu geleneği çocuklarına ve torunlarına aşılamak için büyük özveride bulunurlarken, anma gününe özel olarak söylenen Arapça İlahi ve dualar çocukların da oldukça ilgisini çekiyor.

Evlerde söylenen ilahiler ve dualar eşliğinde, Azize Barbara’nın kısa hayatı ve Tanrı’ya olan imanından dolayı öldürülerek “İman Şehidi” olması anlatılır ve o yüce insan övgülerle anılır.

Tanrı’ya Olan İnancından Dönmediği İçin Öldürüldü

Azize Barbara, Fenike’deki Heliopolis’de doğdu ve imparator Maximian zamanında yaşadı. Barbara, Dioskorus isimli tanınmış bir putperestin kızıydı. Yetişkin olunca, temiz kalbinin Tanrı tarafından aydınlatılması sonucunda Azize Barbara gizlice “Kutsal Üçlüye” iman etti.

Tam o sıralarda Dioscorus büyük bir hamam yaptırmaktaydı; ancak inşaat bitmeden çeşitli işlerini halletmek için şehirden ayrılması gerekti. Dioscorus’un yokluğunda Barbara işçilere direktif vererek babasının yaptırdığı iki pencereye ek bir üçüncü pencerenin yapılmasını istedi. Azize Barbara ayrıca hamamın mermerine parmağıyla haç işaretini kazıdı ve bir demir yardımıyla mermeri kesip, kurtuluş simgesi olan haçın derinlere ulaşmasını sağladı.

Azize Barbara’nın yaşamı ve şehitliği ile ilgili kitap yazıldığında, hamamın mermeri ve Barbara tarafından çizilen haç işareti korunmaktaydı ve onlar aracılığıyla çeşitli iyileşme mucizeleri gerçekleşti.

Babası Dioscorus döndüğünde, hamama neden üçüncü bir pencerenin eklendiğini sordu. Bunun üzerine Barbara, babasına Kutsal Üçlü gizemini açıklamaya başladı. Ancak bu inancından dönmesi için zorlandı.

Barbara inancından dönmeyi reddettiği için, Dioscorus onu türlü yöntemlerle insanlık dışı işkencelere maruz bıraktı ve tüm acılarının ardından 290 senesinde kızının kafasını kendi elleriyle kesti.

Ortodoks Kilisesi’nde Azize Barbara’nın şehit olması 4 Aralık günü hatırlanır ve bugüne özel olarak çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Kars’taki Kilise Kurtarılmayı Bekliyor

Kaçak kazıların hedefinde Kars'ta 150 yıllık 'Gürcü Kilisesi' define avcıları tarafından talan edildi. Her tarafı kazılan kilisenin koruma...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi