3 Mayıs 2024 Cuma

İskenderun’da ‘40 şehitleri Anma’ Ayini

İman (Hac) yolculuğu adı verilen gezi kapsamında Covid-19 tedbirleri alınarak yola çıkan, Ermeni Patrikhanesi’nden Kıdemli Peder Kevork Çınaryan ve Okuyucular Artur Bağdasaryan ve Erkan Karabetyan, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nin ‘İsim Günü’ ve ‘40 şehitleri Anma’ ayinine katılarak, buradaki cemaatle bir araya geldi. 

İstanbul’dan başlayarak, Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi ve sonrasında İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde cemaatle bir araya gelen Kıdemli Peder Kevork Çınaryan ve okuyucular, her yıl çıktıkları iman yolculuğunu Samandağ Vakıflı Köy Meryem Ana Kilisesi’nde sonlandırdı. 

Her yıl büyük bir coşkuyla İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nin ‘İsim Günü’ ve ‘Kırk Şehitleri Anma Ayini’ne katılan Ermeni Cemaati iki yıldır devam eden Covid-19 salgını dolayısıyla bu yılki İman Gezisi yolculuğuna katılamadı. 

Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinde, Ermeni Cemaati, dünya barışı için mumlar yakıp dualar etti. 

Karasun Manuk (40 Şehitler) hakkında da vaaz veren Tabaşyan, 4’cü yüzyılda Sivas’ta Roma İmparatorluğu Ordusuna mensup Hristiyan İmanlısı 40 Genç Askerin, imanlarından vazgeçmeleri için Romalı askerler tarafından soğuk bir havada göle sokulduklarını, imanlarından vazgeçmedikleri için orada donarak öldüklerini ve şehit olduklarını anlattı. Ebedi mutluluğa ulaşmak için inançlı olmak gerektiğine de işaret eden Tabaşyan, dürüstlük ve doğruluğun altını çizerek Tanrı’nın ebedi mutluluğuna kavuşmak için bunların gerekliliğine değindi.

Vaazın ardından Avedis Tabaşyan, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin mesajını cemaate iletti. 

Ayin sonunda cemaate hağartutyun (kutsal ekmek ve şarap) verildi ve ölüler için dua okundu.  

Düzenlenen ayin cemaatle birlikte toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.      

Kilise cemaati daha sonra mezarlık ziyaretini gerçekleştirerek, Samandağ Vakıflı Köyü Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenecek olan Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) için yola çıktı.   

Covid-19 salgını dolayısıyla iki yıldır az bir katılımla gerçekleşen Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nin ‘İsim Günü’ ve ‘40 şehitleri Anma’ Ayini’ne Ermeni Patrikhanesi’nden Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, Okuyucular Artur Bağdasaryan, Erkan Karabetyan, Yusuf Tabaş, Davut Saraçoğlu, Antuan Demirci, Minas Tabaşyan ve kilise cemaati katıldı.  

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi