1 Mayıs 2024 Çarşamba

İstanbul’da Denizden Haç Çıkarma Törenleri

Hristiyan inancına göre Mesih İsa’nın vaftiz edilişinin 2024. yıl dönümü, İstanbul Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen ayin ve Haliç Sahili’nde denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı. Balat’taki törenin bir benzeri, eş zamanlı Kadıköy, Bakırköy ve Beşiktaş’ta da gerçekleşti.

Ekümeni Patrik I.Bartholomeos, patrikhane içindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen töreni yönetti. Sabah 09.00’da başlayan ayinde, dualar edildi, mum yakıldı. Bartholomeos ile ayine katılanlar, daha sonra Haliç Sahili’ne yürüdü. Patrik Bartholomeos buradan suya haç attı. Atılan haçı denizden çıkarmak için kadınların da yer aldığı 50’ye yakın kişi denize atladı. Haçı denizden çıkarmayı başaran kişi, Kostas Kypros oldu.

63 Yıl Sonra Denizden Haç Çıkarma Töreni

İstanbul Kadıköy Moda İskelesi’nde 63 yıl sonra Mesih İsa’nın vaftiz edilişinin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen ayinin ardından denizden haç çıkarma töreni yapıldı.

İstanbul Kadıköy’de Bahariye Caddesindeki Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Yaklaşık 3 saat süren ayinin ardından kortej eşliğinde dualar edilerek haç atma töreninin yapılacağı Moda İskelesi’ne yüründü.

Burada Metropolitan Emmanuel’in denize attığı haçı çıkarmak için 6 kişi denize atladı. Denizden çıkarılan haç öpülerek Meropolitan Emmanuel‘e sunuldu. Haçı çıkarmak için denize atlayan 6 kişiye de gümüş haç kolye hediye edildi.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ayin ve haç atma törenine Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Düzenlenen tören vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi