29 Nisan 2024 Pazartesi

İzmir’de Efkaristiya Bayramı Kutlandı

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde 8 Haziran Çarşamba akşamı hem Kutsal Efkaristiya Bayramı hem de Monsenyör Martin Kmetec’in 40. yıl rahiplik yıldönümü kutlandı.

İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec ayini yönetirken, birçok rahip de törende hazır bulundu.

Ayin başladıktan sonra Başepiskoposluk Genel Vikeri Peder Felianus Dogon söz aldı: “Sevgili kardeşlerim, bugün kilise, Mesih İsa’nın Bedeni ve Kanı olan Kutsal Efkaristiya Bayramı’nı kutluyor. Ayrıca bugün Başepiskoposumuz Monsenyör Martin’in rahipliğinin 40. yıldönümünü kutlamamızın vesilesidir. Bir Rahibin hayatı, Kutsal Efkaristiya Sakramenti etrafında yaşanır: İsa’nın Paskalya gizemine katılan rahip, fedakarlıkları ve Tanrı’nın halkı için hizmeti aracılığıyla İsa’nın çarmıhını gerçek kılar. Bir Rahip, Rab onu nereye götürürse götürsün ve hizmet etmesi için gönderildiği her yerde sonsuza dek Rahiptir. Çünkü Mesih onun yaşamının bir parçasıdır ve Mesih’i beraberinde getirir. Mesih, sözleri ve eylemleri aracılığıyla yansıtılır. Bu nedenle o, Tanrı’nın halkı için sonsuza dek bir berekettir. Monsenyör Martin bunu 40 yıldır yapıyor ve İzmir Başepiskoposluğu’na Allah’ın bir lütfu olmaya devam ediyor.

Monsenyör Martin, bugün Tanrı’nın size emanet ettiği hizmeti sürdürmeniz için sizi kutsamaya ve güçlendirmeye devam etmesi için dua ediyoruz. Buradaki rahipler, rahibeler ve tüm cemaat adına daha nice mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum. Tanrı’nın sevgisi her zaman sizinle olsun.”

Ardından Başepiskopos’a bir ikona hediye edildi.

Yasa’nın Tekrarı Kitabı’ndan sözler ve İncil’de yer alan Aziz Pavlus’un Korintlilere mektubundan sözler okundu. Sonra Aziz Yuhanna tarafından yazılan İncil’de bulunan Mesih İsa’nın sözleri Peder Dariusz Wisniewski tarafından okundu.

Sonra Monsenyör Martin verdiği vaazına şu cümlelerle başladı: “Bugün kutladığımız bayram bize Mesih’in Efkaristiya’daki gerçek varlığını hatırlatıyor. İsa Efkaristiya’da mevcut bulunarak bize yaşamının armağanını sunar. Kilise, en kutsal Efkaristiya Sakramenti’nde ‘Rabbimiz İsa Mesih’in Bedeni ve Kanı, Ruhu ve Tanrısallığı ile birlikte ve dolayısıyla İsa Mesih’in tamamı, gerçekten, hakikaten ve esasen En Kutsal Efkaristiya Sakramenti’nde bulunur’ diyerek, bunu ciddi bir şekilde tanımlamıştır.

Mesih İsa’nın Bedeni’nin Bayramı’nda tüm Kilise, Mesih’in şaşırtıcı sözlerini açıkça itiraf eder: ‘Ben gökten inen diri ekmeğim. Bu ekmekten her kim yerse, sonsuza dek yaşayacaktır. Vereceğim ekmek, dünyanın hayatı uğruna verilen benim bedenimdir.’ (Yuhanna 6,51). İsa günlük ekmek ile ruhsal ekmek arasındaki temel farkı vurgular.” 

Komünyon bittikten sonra, herkes dizleri üzerine çökerek sunak önünde Efkaristiya’ya o anda tapındılar. Sonra herkesin elinde yakılı mumlarla Katedral’in çevresinde kutsal yürüyüş yapıldı. Önde ilahi söyleyen koro, arkasında rahipler, sonra Monsenyör Martin tarafından tutulan Kutsal Efkaristiya ve sonunda tüm gelen cemaat katılımcıları yürüdüler.


Yürüyüşün ardından Efkaristiya bahçede küçük bir masanın üzerine koyuldu ve herkes tekrar dizleri üzerine çökerek ona tapındılar ve de birlikte farklı dualar ettiler.

Hasan Can İşgüden tarafından yönetilen katedralin korosu, katedralin çalışanı Mesut Kalaycı ve org çalan Yasemin Perşembe, ayine renk kattılar. (Nathalie Ritzmann, SAT-7 TÜRK/İzmir)

Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde Paskalya Kutlandı

Diyarbakır'da Paskalya Bayramı Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde düzenlenen ayinle kutlandı. Merkez Sur ilçesindeki tarihi kilisede, Paskalya Bayramı dolayısıyla...

Nepal’de Hristiyanlar ve Kiliseler Hedef Halinde

Yükselen Milliyetçilik, Hristiyanları Hedef Haline Getiriyor Yakın bir zamana kadar Nepal'de Hristiyanlar ayrımcılık ve şiddet olaylarına karşı nispeten...

Ermeni Apostolik Kiliselerinde Kutsal Haç’ın Görülüşü Yortusu

Ermeni Apostolik Kiliselerinde, 28 Nisan 2024 Pazar günü, Kutsal Diriliş Yortusu dönemi haftalarından, "Haç"ın 4 bayramından biri...

Burkina Faso’da Kaçırılan Kateşist Öldürüldü

Katolik yardım grubu Aid to the Church in Need (ACN), Burkina Faso'da kaçırılan kateşistin öldürülmesini kınadı.  ACN, kateşist...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi