3 Mayıs 2024 Cuma

İzmir’de Kül Çarşambası Ayini

İzmir Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda 22 Şubat tarihinde Kül Çarşambası’yla Katolik Kilisesi için en önemli dönem olan Paskalya’ya Hazırlık Devresi başladı. Kutsal ayinden önce ilk olarak Aziz Polikarp Novenası’nın sonuncusu (Dokuz Günlük Hazırlık Duası) gerçekleştirildi.

Kutsal Ayin İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken İzmir’deki kiliselerden rahipler ve Peder Pio Murat ayine eşlik ettiler.

Peygamber Yoel’in kitabından ve Aziz Pavlus’un Korintlilere İkinci Mektubu’ndan Sözler okunduktan sonra Peder Ireneusz Matta İncil’inden Sözler okudu. 

Ardından Monsenyör Martin vaazına şu ifadelerle başladı: “Bugünkü Kül Çarşambası’na ülkemizdeki depremde acılarda ve karanlıkta ölmüş olan kardeşlerimiz için dua ederek başlıyoruz. Bu depremde tüm acı çekenleri, yoksul olanları düşünerek imanımızda yer alması gereken kardeşlik özbilincini yenileyelim.

Ayrıca: “Paskalya Hazırlık Dönemi bir Hristiyan için bedenin beslenmesinin azaltılması demektir, ama bu dönem aynı zamanda hepimizin Kutsal Ruh’un eylemine hazır olduğumuzun ve yoksulluk içinde ebedi ve nihai Paskalya ziyafetinin kutlanmasını bekleyenlerle dayanışmanın anlamlı bir işaretidir. Böylece farklı zevklerden ve meşru tatminlerden feragat etmek oruç için gerekli çerçeveyi tamamlayacak ve bu lütuf dönemini Rab ile barışmış yeni bir dünyanın peygamberlik ilanına dönüştürecektir” dedi.

Vaaz bittikten sonra Başepiskopos külleri takdis etti. İlk olarak Başepiskopos Genel Vekili Peder Fellyanus Dogon tarafından küller haç şeklinde Monsenyör Martin’in başına serpildi ve ardından Başepiskopos önce tüm rahiplere ve sonra tüm katılanların başlarına, takdis edilen külleri serptiler. Kullanılan küller, litürjik olarak her zaman bir önceki senenin Palmiye Pazarı’ndan kalan dallar yakılarak kül haline getirilir ve Kül Çarşambası günü kullanılır.

Ozan Karagöz tarafından yönetilen katedralin korosu güzel bir şekilde bu ayine renk kattı.

Paskalya’ya Hazırlık Dönemi’nde İzmir Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda her Cuma saat 17:00’de Tespih Duası, saat 17:30’da Kutsal Ayin ve ardından Haç Yolu Duası yapılacak. 2023 yılının Paskalya Bayramı, 9 Nisan tarihinde kutlanacak. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi