7 Mayıs 2024 Salı

İzmir’de Kutsal Cuma Ayini ve Haç Yolu

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Kutsal Cuma Mesih İsa’nın Istırapları Ayini ve ardından Haç Yolu gerçekleştirildi. Anma, İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetildi.

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan ve İbranilere Mektup’tan Sözler okunduktan sonra Aziz Yuhanna tarafından yazılan “Mesih İsa’nın Istırapları ve Ölümü” Monsenyör Martin ve Katedral cemaatinden iki katılımcı tarafından birlikte okundu.

Ardından Başepiskopos Türkçe verdiği vaazında: “Mesih’in tuniği, Tanrı’nın bizi güzellik ve kutsallıkla giydirdiği vaftiz kaftanımızdır. Savurgan Oğul’a verilen kaftanı düşünelim; kazandığımız bir şey nedeniyle değil, Baba’sının sevgisi tüm beklentilerimizi aştığı içindir. Bu, Mesih’in çarmıhın dibinde kendisinden koparılan ve zar atılarak oynanan lekesiz tuniğidir. Mesih’in tuniği bizim çıplaklığımızı, günahımızı, savunmasızlığımızı örter. 

Çarmıhta O’na bakarak ve O’na taparak İsa’ya şöyle diyelim: Mesih İsa, sevginin lütfuyla beni giydirdin. Çarmıhtaki ölümün bana ve kardeşlerime olan sonsuz sevginin kanıtıdır. Lütfunun sonsuz değerli hazinesini daha fazla anlamam için bana yardım et” dedi. 

Sonra Bornova Kilisesi’nden Fransisken Peder Pascal Robert İngilizce olarak vaaz paylaştı.

Evrensel Dualar söylendikten sonra haça hürmet (tapınma) gösterildi. Kutsal Haç Peder Alessandro Amprino tarafından Katedral’in girişinden başlayarak orta nefe doğru gelerek üç kez durup, Latince ve Türkçe tapınma cümleleri söylendi. Ardından ilk olarak Mons. Martin, arkasında din adamları diz çöküp haçtaki Mesih İsa’yı öperek hürmet gösterme ritüeli yaptılar, daha sonra cemaatten katılımcılar tek tek haç önünde diz çökerek saygı gösterdiler.

İbadet bittikten sonra Haç Yolu gerçekleştirildi. Kutsal Haç, Rabbimiz Mesih İsa’nın Çarmıh’a gerildiği her durakta başka bir cemaat üyesi tutarak tüm katılımcılar 14 durağı da dolaştılar.

Her durağın adı anons edildiğinde cemaat, Latince Adoramus te yakarış nakaratını söyleyerek kısaca diz çöktü. Ardından dört İncil’den Sözlerle Mesih İsa’nın Istırabı’nın metinleri Türkçe veya İngilizce olarak her durakta bu dillerden biriyle okunduktan sonra, her durakla ilgili meditasyonlar da tüm katılımcılar tarafından birlikte okundu.

(SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi